|

BM: Ugandalı mültecilerin durumu korkunç

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, Uganda'da bulunan mülteci kamplarını ziyaret etti. Grandi kampta bulunanların yaşadığı sorunlara dikkat çekerken, "Kamplardaki aşırı doluluktan çok ciddi kaygı duyuyorum" dedi.

Yeni Şafak
17:28 - 30/08/2016 Salı
Güncelleme: 14:32 - 30/08/2016 Salı
AA
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Uganda'daki mülteci kamplarının aşırı doluluğuna dikkati çekti.



Grandi, iki gün süren programı kapsamında, Uganda'nın başkentine 450 kilometre uzaklıktaki Adjumani şehri sınırlarında yer alan, 7 bin mültecinin yaşadığı Nyumanzi ve 22 bin kişinin barındığı Pagirinya kamplarını ziyaret etti.



Grandi'yi, Nyumanzi kampında “Yumbe'ye zorla yerleştirilmeye hayır", “Korunmaya ihtiyacımız var rahatsız edilmeye değil", "Bizler mülteciyiz, göz yaşartıcı gaz atmayı durdurun" yazılı pankartlar taşıyan mülteciler karşıladı.



Kampları gezdikten sonra gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Grandi, "Bu aşırı doluluktan çok ciddi kaygı duyuyorum, çünkü bu durum salgın hastalıkların oluşumuna ortam sağlamaktadır. İnsanlar beslenebilmek için yemek almak istiyorlar ancak yemek burada çok sınırlı." diye konuştu.



Yardımların gelmeye devam ettiğini ancak kaynaklarının çok sınırlı kaldığını dile getiren Grandi, temel ihtiyaçların giderilmesinde dahi zorluklar yaşandığını sözlerine ekledi.



Geçiş kampında "korkunç" koşullar


Öte yandan, mülteciler başkent Kampala'ya 529 kilometre uzaklıktaki Yumbe Bidibidi kampına taşınmak istemezken Ugandalı yetkililer, bu kampın kapasitesinin 100 bin olduğunu ileri sürdü.



18 yaşındaki İrene Abao, iki buçuk aydır geçiş kampında bulunduğunu belirterek, koşulları "korkunç" olarak nitelendirdi.



Şu anda Yumbe'de bulunan ailesinden ayrı olduğunu anlatan Abao, kendisinin kesinlikle oraya gitmek istemediğini söyledi.



Abao, “Güney Sudan'a gitmeme müsaade etsinler, buradan kaçarak hayatımı kurtarmak istiyorum. Yumbe buradan güvenli değil. Ben eve geri dönüp orada ölmek istemiyorum." dedi.



Geçiş kampı yetkilisi Koma Bosco de mültecilere verilen yemeklerin çok kötü olduğunu dile getirerek, "Bir öğün yemekle hayatta kalmaya çalışıyoruz. Yemek kuyrukları o kadar uzun ki, sabah kahvaltısı için sıraya giriyorsunuz anca akşam yemeğini alabiliyorsunuz, 2 öğün yemek yemeden idare etmeniz gerekiyor." diye konuştu.



"Fonlara ihtiyaç var"


Uganda Afetlere Hazırlık ve Mültecilerden Sorumlu Bakanı Hillary Onek, Nyumanzi geçiş kampının 2 bin mülteci için yapıldığını ancak şu anda kamptaki mülteci sayısının 7 bin olduğunu vurguladı.



Uganda hükümetinin durumu kontrol atına almak için çok kararlı olduğunu savunan Onek, kamplardan kaçarak Güney Sudan'a savaşmaya giden mültecileri Yumbe'ye göndereceklerini kaydetti.



Onek, "İnsanlar acı çekiyor, uluslararası topluluktan Güney Sudan'ın acil durumuna kayıtsız kalmamalarını rica ediyorum. Avrupa'daki mülteci sorunu ile buradaki aynı, ihtiyaçlarımızı giderebilmek için bulduğumuz fonlar sadece yüzde 20-30 civarında ve bu da yetmiyor." ifadesini kullandı.



BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, buralara yönelik şu ana kadar 122 milyon doların toplandığını ve bu sayının ihtiyacın yüzde 20'sine denk geldiğini açıkladı.



Güney Sudan'da şiddetin başladığı 7 Temmuz'dan bu yana, 90 bin mülteci Uganda'ya sığınmıştı. Aralarında Kenya, Etiyopya, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin de bulunduğu komşu ülkelerde de toplamda 930 binden fazla mülteci yaşıyor.



#Birleşmiş Milletler (BM)
#Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi
#Mülteci kampı
#Uganda
8 yıl önce