|

BM'den Kuzey Kore'nin füze denemesine kınama

BMGK, Kuzey Kore'nin eylemlerini "haddi aşma" olarak nitelendirerek bu ülkeden tüm balistik füze ve nükleer silah geliştirme eylemlerine son vermesini istedi.

Yeni Şafak
08:40 - 30/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:42 - 30/08/2017 Çarşamba
AA
Arşiv
Arşiv

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Kuzey Kore'nin balistik füze denemesini sert şekilde kınayarak her türlü nükleer eyleme son vermesini istedi.

BM Güvenlik Konseyi, ABD, Japonya ve Güney Kore'nin çağrısıyla kapalı oturumda bir araya geldi. Oturumda ABD tarafından hazırlanan başkanlık bildirisi görüşüldü.

Yürütülen müzakereler sonucu Konsey üyesi 15 ülkenin de onayı ile başkanlık bildirisi kabul edildi.

Bildiride Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden geçen füze denemesi sert biçimde kınanarak, "haddi aşma" olarak nitelendirilen bu denemelerin kasıtlı olarak bölgesel barış ve istikrarı hedef aldığı vurgulandı.

"BM Güvenlik Konseyi Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırma konusunda kararlıdır." ifadesine yer verilen bildiride, Kuzey Kore'den BMGK kararlarına uyması ve bir daha balistik füze denemesi yapmaması ve tüm nükleer faaliyetlerini geri dönüşü olmayacak şekilde sonlandırması istendi.

"Barışçı çözüm" vurgusu

Bildiride, sorunun çözümü için diplomatik ve barışçı yöntemlere bağlı olunduğu kaydedildi.

ABD Başkanı Donald Trump, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemiş, bu açıklama üzerine de yeni yaptırım ya da daha sert önlemlerin gündeme gelebileceği beklentisi oluşmuştu.

Ancak ABD tarafından hazırlanan BMGK bildirisinde herhangi bir yaptırım ya da güç kullanma mesajı verilmedi.

#Birleşmiş Milletler
#Kuzey Kore
#Füze
#ABD
7 yıl önce