|

İnternet adeta bir kara delik gibi enerji tüketiyor!

Dünyada her saniye küresel çapta ortalama 50,000 GB veri transferi gerçekleştiğini biliyor muydunuz?

Yeni Şafak
17:39 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:39 - 8/06/2015 Pazartesi
Diğer

Hiç kuşkusuz internet hakkında şimdiye kadar pek çok karşılaştırmalı bilgi yayınlanmış olsa da bunların büyük çoğunluğu sitelerle, internet tarihiyle veya geçmiş gelecek karşılaştırmaları ile ilintili olanlar. Haliyle şimdiye dek

internet ile elektrik tüketimi arasındaki ilişkiye

değinen kapsamlı bir infografiğe yahut benzeri bir analize rastlamış olmanız düşük olasılık diye düşünüyoruz.



Veriler bize bayağı ilgi çekici geldi bakalım siz ne düşüneceksiniz?



>>

1992 yılında küresel çapta günlük ortalama veri transferi 100 GB olarak gerçekleşirken, 2013 itibarı ile bu rakam saniyede 28,000 GB'ı aşmış durumda! Muhtemelen bugün artık saniyede 50,000 sınırına dayanmıştır.



>>

İnternet enerjiyi adeta bir kara delik gibi içine çekiyor. Şöyle ki, 2011 yılında dünyanın tüm toplam enerjisinin %2'si sadece internet tarafından harcanıyor iken bugün rakamın %10'a yaklaştığı tahmin ediyor.



>>

2013 yılında sadece Amerika'daki veri merkezlerinin harcadığı elektrik 91 milyar kilowat/saat olarak ölçülmüş. Kömürle çalışan görece büyük ölçekli 34 tesisin tükettiği enerjiye denk bir rakam bu. Dahası 2020 yılında tüketimin yıllık 140 milyar kilowat/saate erişmesi öngörülüyor ki bu da 51 tesise bedel bir tüketim.



İşin kötüsü şu ki, bu enerji canavarı sunucular sadece %10-15 kapasite ile çalışıyorlar. Yani aslında çok ama çok büyük bir enerji israfı yaşanıyor. Bunun sebebi tek tek değerlendirdiğimizde günün büyük bir kısmında atıl konumda bekleseler de veri akışının devamlılığı için 7/24 çalıştırılmaları. Yani enerji harcanması, yani elektrik tüketimi ve tabii ki israf... Küresel ısınmanın giderek daha büyük bir tehdit haline geldiği günümüzde bulundukları ortamı -ve en nihayetinde dünyamızı- ciddi anlamda ısındırmaları da cabası üstelik.



'Peki çözüm ne?' diyorsanız, aşağıya alalım sizleri:









#internet
#elektrik
#teknoloji
#sunucu
#veri transferi
9 yıl önce