|

Brexit yasa tasarısını değiştiren vekile ölüm tehdidi

İngiltere'de hükümetin Brexit yasa tasarısında değişiklik yaptıran iktidar milletvekili Dominic Grieve ölüm tehditleri aldığını açıkladı.

Yeni Şafak
14:56 - 15/12/2017 Cuma
Güncelleme: 15:17 - 15/12/2017 Cuma
AA
Muhafazakar Parti Milletvekili Dominic Grieve
Muhafazakar Parti Milletvekili Dominic Grieve

Hükümetin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) yasa tasarısında değişiklik yaptıran iktidar milletvekili ölüm tehditleri aldığını söyledi.

Muhafazakar Parti Milletvekili Dominic Grieve, İngiltere’nin AB’den ayrılmasını düzenleyen yasa tasarısında Theresa May hükümetine olağanüstü yetki devrini öngören maddenin değiştirilmesine yol açtığı için sert Brexit yanlılarından
ölüm tehditleri
aldığını ifade etti.


Sesli mesajla ölüm tehditi

The Independent gazetesine konuşan Grieve, "Brexit’i durduruyorsun" diyerek kendisini ölümle tehdit eden bir sesli mesaj ile bazı e-postaları polise bildirdiğini belirtti.

Grieve’in de aralarında yer aldığı 11 Muhafazakar Partili milletvekili önceki gün yapılan oylamada, AB mevzuatının İngiltere'nin iç hukukuna aktarılmasında parlamentonun yetkisini hükümete devreden ve "8. Henry yetkisi" diye adlandırılan 9. maddesiyle ilgili değişiklik teklifine muhalefet partileriyle "evet" oyu vermişti.

Değişiklik 305'e karşı 309 oyla kabul edilirken, siyasi gözlemciler bunun azınlık hükümetiyle iktidarını sürdüren Başbakan May’e ağır bir darbe olduğu yorumunu yapmıştı.

Oylamanın ardından Daily Mail gazetesi, hükümete ihanetle suçlanan 11 milletvekilinin resimlerini manşete taşıyarak "Kendinizle gurur duyuyor musunuz?" başlığını atmıştı.

  • 8. Henry yetkisi
  • Grieve’in gündeme getirdiği ve muhalefet ile iş birliği içinde kabul edilmesini sağladığı değişiklikle hükümetin Brexit müzakerelerinde AB ile herhangi bir anlaşmaya "evet" denmeden önce İngiliz parlamentosunun onayını alması gerekecek. Hükümet ancak hazırlayacağı yeni yasa tasarısına parlamentonun her iki kanadının onayını aldıktan sonra AB ile varılacak Brexit anlaşmasını hayata geçirebilecek.

İngiltere Kralı 8. Henry’nin 1539’da getirdiği düzenleme, hükümdara parlamentoyu bypass ederek yasa çıkarma olanağı veriyordu. Düzenleme, temelde hükümdara ülkeyi fermanla yönetme olanağı tanıyordu. İngiltere’de hükümetler bu yetkiyi çoğunlukla bazı yasalara ekledikleri "8. Henry maddeleri" ile kullanıyor. Yasalar parlamentondan geçtikten sonra, hükümetlere bu maddelere dayanarak bir daha parlamento sürecine girmeden yasalar üzerinde değişiklik yapma veya yasayı iptal etmek yetkisini elde ediyorlar.

#Avrupa Birliği
#Brexit
#Dominic Grieve
#İngiltere
#Theresa May
6 yıl önce