|

BRICS kartı

Referandum sonrası AB’deki varlığı tartışılan Atina’nın geleceği, BRICS’in zirvesinde gündeme gelecek. Rusya, Yunanistan’ın ekonomide hızlı toparlanma gösterdiği takdirde kulübe katılabileceğini savundu. AB Komisyonu Başkanı da Avro Bölgesi’nde kalıp kalmayacağına Yunanistan’ın karar vereceğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 8/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:25 - 7/07/2015 Salı
Yeni Şafak

Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ndeki geleceği tartışılırken Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergey Katyrin, Yunan ekonomisinin hızlı büyümesi halinde bu ülkenin Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS'e katılabileceğini açıkladı. Katyrin, Yunanistan'ın örgüte katılmayı istemesinin de önemli bir faktör olduğunu dile getirdi. Rus basınına konuşan Kremlin danışmanı Yuriy Uşakov da Moskova yönetiminin Yunanistan'dan BRICS Kalkınma Bankası'na katılmak istediği yönünde mesaj aldığını, ancak konunun henüz resmi müzakere boyutuna taşınmadığını bildirdi.



GÜNDEME ALINABİLİR


Önceki gün de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov Yunanistan ile ilgili durumun BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvelerinde ele alınabileceğini ifade etmişti. Basına konuşan Peskov, Yunanistan konusunun zirvenin gündeminde olmadığını ancak Yunanistan'ın durumunun gündeme alınabileceğini belirtti. BRICS 2015 Liderler Zirvesi 8-9 Temmuz tarihlerinde Rusya'nın Ufa kentinde gerçekleştirilecek.


Rusya cephesinden bu açıklamalar gelirken AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkmaması gerektiğini söyledi.





TOP YUNANİSTAN'DA


Yunanistan'daki son duruma acilen bir çözüm bulunması gerektiğini dile getiren Juncker, AB Komisyonu'nun Yunanistan'la ile müzakereler için elinden gelen her şeyi yapacağını belirtti. Referandumdan çıkan sonucu nasıl anlamak gerektiğinin de altını çizen Juncker, “Artık top Yunanistan'da” diye konuştu.



Yeni bakan Çakalotos


Yunanistan'da eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Efklidis Çakalotos, Yanis Varufakis'in görevinden istifa etmesinden sonra Maliye Bakanlığı'na atandı. Kısa süre önce uluslararası ekonomik ilişkilerden sorumlu bakan yardımcısı sıfatıyla Atina'nın kreditörleriyle sürdürdüğü müzakerelere koordinatör olarak atanan Çakalotos, “Maliye Bakanlığı için zor bir dönemde göreve başlıyorum. Stres içinde olmadığımı söylemek mümkün değil” dedi. Hollanda doğumlu Çakalotos, Oxford ve Sussex üniversitelerinde ekonomi ve siyasi bilimler okudu. Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) Merkez Komite üyesi olan Çakalotos, Yunanistan'da 25 Ocak'taki seçimlerde SYRIZA'dan Atina milletvekili seçildi.



İngiltere'de Yunanistan rüzgarı


Avrupa Birliği'nin (AB) etkinliğinin sorgulandığı ve üyelikle ilgili referanduma hazırlık yapılan İngiltere'de, Yunanistan'daki gelişmeler hükümetin Brüksel'e karşı elini güçlendiriyor. AB şüphecisi bir hükümetin yönetimde olduğu İngiltere'de, Yunanistan'daki gelişmelerin siyasi etkileri merak ediliyor. Atina'daki durumla ilgili İngiliz hükümetinin elini güçlendiren ilk konu bu hafta açıklanacak bütçe olacak.



Atina'ya 24 saat süre


Avrupa Birliği liderleri Belçika'nın başkenti Brüksel'de Yunanistan için bir araya geldi. Zirvesi girişinde açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande teklifte bulunma görevinin Yunanistan'da olduğunu vurgulayarak “Yunanistan'ın ciddi ve güvenilir reformlar teklif etmesi gerekiyor. Bunun için bekliyoruz” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, “Yunanistan'ın yeni kredi alabilmesi için reformlar yapmaya kararlı olduğunu göstermesi gerekiyor” diye konuştu.Toplantıda liderler, Yunanistan'a yeni bir kurtarma başvurusu için yarına (perşembe) kadar süre verdi. Pazar günü ise yeni bir zirvede konuyu ele alma kararı aldı.



Ateşten gömleği giydi


Yunanistan'da istifa eden Yanis Varufakis'in ardından görevi devralan Efklidis Çakalotos, “Maliye Bakanlığı için zor bir dönemde göreve başlıyorum. Stres içinde olmadığımı söylemek mümkün değil” dedi.


#Avrupa Birliği
#yunanistan krizi
#Vladimir Putin
9 yıl önce