|

Bu ateş bölgeyi yakar

ABD yönetimi Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak ardından Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmeye hazırlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/12/2017 Pazar
Güncelleme: 10:14 - 3/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
ABD, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımaya hazırlanıyor.
ABD, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımaya hazırlanıyor.

Reuters’a konuşan üst düzey Amerikalı kaynaklara göre Başkan Donald Trump, Çarşamba günü yapacağı konuşmada Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan edebilir. Trump’ın “çok tehlikeli” görülen bu adımı Ortadoğu’yu yeni bir şiddet sarmalına savurabilir. Doğu Kudüs kurulması planlanan Filistin devletinin başkenti olarak kabul edildiğinden Filistinliler ve uluslararası toplum Kudüs’ü İsrail’in başkenti saymıyor. Bu nedenle büyükelçilikler Tel Aviv’de yer alıyor.


İSTİKRARSIZLIK ÇEMBERİNE İTER

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Radine, ABD’nin “Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması” yönünde bir karar almasının tehlikeli sonuçlara yol açabileceği uyarısı yaptı. Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Radine, yaptığı açıklamada, bu yönde muhtemel bir adımın bölgeyi “istikrarsızlık çemberinin” içine doğru iteceğini belirtti.

KARARLI VE NET TEPKİ GÖRECEK

Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Nasır el-Kudve de “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması” kararı almasını uzak bir ihtimal olarak gördüğünü söyledi. “Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması ile Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması” arasında bir fark olmadığına dikkat çeken Kudve, ABD’deki mevcut yasal sistemin söz konusu kararı engellediğini ancak böyle bir durum gerçekleşirse Filistin’in çok kararlı ve net bir tepkisinin olacağını kaydetti.

#İsrail
#Filistin
#Kudüs
6 yıl önce