|

Bugün kurtulan yarın ölüyor

Esed rejiminin son 15 gündür havadan ve karadan bombardımana tuttuğu Halep tarihinin en zor günlerini geçiriyor. Halep’te siviller ve yaralıların semtten semte kaçtığını söyleyen Halep Sivil Savunma Müdürü Essalmo “Bugün kurtardığımız yarın ölüyor” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2016 Pazar
Güncelleme: 02:55 - 4/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin 15 Kasım'dan bu yana Halep kent merkezinin doğusunda muhaliflerin kontrolündeki sivil yerleşimlere havadan ve karadan saldırıları devam ediyor. Halep Sivil Savunma Müdürü Ammar Essalmo, Esed rejimi ve destekçilerinin şiddetli saldırılarla hedef aldıkları yüzbinlerce sivilin durumu için, “Siviller ve yaralılar semtten semte kaçıyor. Bugün kurtardığımız insanlar ertesi gün öldürülüyor” dedi. Son saldırılarda 2 sivil savunma merkezinin tamemen yıkılıdığını söyleyen Essalmo “Bu sadece rejim, İran ve Rusya'nın suçu değil. Uluslararası toplumun suçu. Burada insanlar tehcir, açlık ve ölüm seçenekleri arasında yaşıyor” ifadelerini kullandı.







Gözlerini savaşa açtılar


Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de 5 yaş altındaki 2,9 milyon çocuğun hep çatışmalar içinde yaşadığını ve normal bir hayata tanıklık edemediğini bildirdi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin (OCHA) yayımladığı Suriye 2017 İnsani İhtiyaçlar Raporu'nda, Suriye'de yeni neslin umudunu yitirdiği ve çocukların akıl sağlığının vahim boyutta olduğu belirtilerek, 7 milyon çocuğun yoksulluk çektiği ülkedeki 1,75 milyon çocuğun eğitimine devam edemediği, 1,4 milyon çocuğun da eğitimine ara vermek zorunda kalabileceği ve 3 okuldan birinin kapalı olduğu kaydedildi. “Ülkede her ay 30 bin insan çatışmalar nedeniyle travma geçiriyor” ifadesi kullanılan raporda, Suriye'de 2,8 milyon insanın kalıcı sakatlığı bulunduğu belirtildi.







BM katliamlara seyirci


Rejim ve destekçilerinin özellikle son 15 günde bombardımana tuttuğu ülkenin kalbi konumundaki Halep en zor günlerini geçiriyor. Suriye'deki iç savaşın ardından güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, hayata tutunmaya çalışırken bir taraftan da Halep'teki savaşın ağır bilançosunun kaygısını duyuyor. Halepli sığınmacılardan tekstil ustası Yusuf Neşir de Türkiye'nin haricindeki İslam ülkelerinin liderlerinden bir destek görmediklerini vurguladı. Neşir “Halep'te Müslüman kadın ve çocukların kanının akmasının vebali İslam ülkelerinin liderlerinin boynundadır. BM'den bir şey beklemiyoruz çünkü 30 yıl boyunca bütün katliamları izleyerek vakitlerini geçirdiler” dedi. Öte yandan, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Halep'te rejim kontrolü altındaki bölgelere geçenlerin gözaltına alındığını söyledi. Halep'in doğusunda 300 bin sivil, 3 aydır rejimin kuşatması altında. Son 17 günde 750'den fazla sivilin hayatını kaybettiği, 2 bin 500'ünün yaralandığı saldırılar, kentteki tüm hastane ve okulları hizmet dışı bıraktı.


#Esed rejimi
#Ammar Essalmo
#Suriye
7 yıl önce