|

Çar Putin'e yargı yolu

Rusya Devlet Başkanı Putin’e damadı Kirill Şamalov’un hissedarı olduğu şirkete 1,75 milyar dolar aktardığı için dava açıldı. Mahkeme, davayı dokunulmazlık gerekçesiyle reddetti. Rusya Ulusal Para Fonu’ndan aktarılan para, kredi olarak değil destek olarak verilmiş.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:09 - 13/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Almanya'da 8 Şubat'ta düzenlenen Karnaval'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Suriye rejim lideri Beşar Esed, kuklalarının bulunduğu "Nobel Barış Ödülü" isimli platformda kınandı.
Almanya'da 8 Şubat'ta düzenlenen Karnaval'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Suriye rejim lideri Beşar Esed, kuklalarının bulunduğu "Nobel Barış Ödülü" isimli platformda kınandı.

Rusya'nın önemli muhalif hareketlerinden Yolsuzlukla Mücadele Fonu Başkanı Aleksey Navalnıy, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e “yolsuzlukla mücadele” kanununa aykırı hareket ettiği iddiasıyla dava açtı. Moskova Tvesrk Bölge Mahkemesi ise, davayı “Devlet başkanının dokunulmazlığı” doğrultusunda “Devlet başkanı hakkında idari yargılama yapılamayacağı” gerekçesiyle reddetti. Avukat Navalnıy, kurucusu olduğu “Yolsuzlukla Mücadele Fonu” sitesinden yaptığı açıklamada, Putin'in emriyle damadı Kirill Şamalov'un hissedarı olduğu SİBUR şirketine Rusya Ulusal Para Fonu'ndan 1,75 milyar dolar aktarıldığını ileri sürdü. Rusya'nın en önemli petrokimya şirketlerinden olan SİBUR'a, Şamalov hissedar olduktan sonra destek verilmiş.



KREDİ DEĞİL DOĞRUDAN DESTEK

Paranın şirkete kredi olarak değil destek olarak verildiğini, Rusya kanunları gereği, devlete ait kaynakların kullanılmasında “çıkar çatışması” prensibinin işlediğini savunan Navalnıy, “Bu şirketin hissedarı Putin'in damadı Şamalov ve para aktarılması için imza atan kişi ise Putin. Burada çıkar çatışması var. Putin kanunlara uygun davranarak bu durumunu beyan etmeliydi” ifadelerini kullandı.



IŞİD'DEN DAHA TEHLİKELİ

Öte yandan ABD'li milyarder George Soros, Guardian'ın internet sitesinde yayımlanan yazısında, “Rus lider Putin'in, AB için IŞİD'den daha büyük bir tehdit oluşturduğu” yorumunda bulundu. Batılı liderlerin Putin'e yaklaşımını eleştiren Soros “ABD ve AB liderleri, Vladimir Putin Rusya'sının IŞİD'e karşı savaşta potansiyel bir müttefik olduğunu düşünerek acı bir hata yapıyor” ifadelerini kullandı. ABD'li milyarder, “Putin'in hedefinin AB'nin dağılmasını sağlamak olduğunu ve bunun en iyi yolunun da Avrupa'ya akan Suriyeli mülteci seli olduğunu” belirtti. Soros, Rusya'nın Suriye'de bunu baştan böyle hesaplayarak müdahaleye girişmediğini ancak daha sonra AB'nin dağılmasını hızlandırma şansını gördüğünde bunu kullandığını yazdı.


#rusya
#çar
#putin
8 yıl önce