|

Cenevre'de 2. tur başladı

Cenevre'de Suriyeli taraflar arasında müzakerelerin ikinci ayağı başladı. Ayrı ayrı odalarda bulunan Esed rejimi ve muhalefetteki heyetler, BM'nin Temsilcisi İbrahimi aracılığıyla iletişim kuruyor. Görüşmelerde öncelikli hedef sivillere yardımlar.

Cenevre
00:00 - 11/02/2014 Salı
Güncelleme: 23:03 - 10/02/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Cenevre'de 2. tur başladı
Cenevre'de 2. tur başladı

İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler'e ait sarayda Suriyeli taraflar arasında yürütülen müzakerelerin ikinci ayağı başladı. Rusya'nın haber ajansı RIA Novosti, müzakerelerden sorumlu BM yetkilisine dayandırdığı haberinde, Suriye hükümeti ve muhalefet heyetlerinin farklı odalarda bulunduğunu ve BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi aracılığıyla iletişim kurduğunu bildirdi. BM temsilcisi, 'İbrahimi, muhalefet heyetiyle ardından hükümet heyetiyle görüştü' dedi. Şam'ı Dışişleri Bakanı Velid Muallim başkanlığındaki heyet, muhalefeti ise Ahmed Carba liderliğindeki heyet temsil ediyor.

TALEPLER DEĞİŞMEDİ

Muhalifler geçiş hükümeti kurulması ve Beşşar Esed'in yönetimi bırakmasını istiyor. Şam ise, Esed'in konumunun tartışılamayacağını savunuyor. Görüşmelerin ilk turunda somut sonuca ulaşılamamış ve birbirlerine hakaretler etmişti. İkinci turun en önemli ve öncelikli konusu Esed kuşatması altındaki sivilere yardımın ulaştırılması. Cenevre'deki muhalifler özellikle kuşatma altındaki Humus'tan üç günlük ateşkeste sivillerin tahliye edilmesini izleyecek.

İLK TUR HAYAL KIRIKLIĞI

Tahliyeler, önceki gün havan topu ateşi ve Esed yanlısı keskin nişancıların BM konvoyuna ateş açmasına rağmen rağmen devam etmişti. İsviçre'de bir haftayı aşkın bir süre devam eden Suriye konulu Cenevre-2 uluslararası konferansının ilk ayağı Ocak ayı sonlarında tamamlanmıştı. İbrahimi, hükümet ve muhalefet temsilcilerinin 'ağır başladığını' ve ilerlemenin güç olduğunu söylemişti. İlk turda heyetler anlaşmamıştı.

Ağır bilanço

Suriye'de 2011'de başlayan ülkedeki iç savaş, 150 bine yakın kişinin ölümüne yol açtı. Savaş ayrıca 9,5 milyon kişinin evlerini terk etmesine hem Suriye'de hem komşularında büyük bir insani krizin yaşanmasına neden oldu.

Humus'tan son kaçış

Suriye'nin Humus kentinde muhaliflerin kontrolündeki eski şehir bölgesinden 600'den fazla sivil tahliye edildi. BM ve Kızılay ekiplerinden oluşan konvoy çoğunlukla kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan sivilleri çıkardı.

Öldürmeden duramıyor

Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu birlikleri, Cenevre'de süren barış görüşmelerine rağmen sivil halka yönelik saldırılarını sürdürüyor. Çeşitli kentlerde dün muhaliflere havadan ve karadan ağır silahlarla gerçekleştirilen saldırılarda 14'ü çocuk 19'u kadın olmak üzere toplam 156 kişi öldü.


10 yıl önce