|

CIA resti gördü

CIA Başkanı John Brennan, Suudi Arabistan’ı 11 Eylül saldırılarına mali destekle suçlayan raporun asılsız söylentilere izin vermemek için gizli kalması gerektiğini vurguladı. Brennan, raporun “doğrular ile yanlışların karışımı” dayanaksız bilgiler içerdiğinin altını çizdi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 22:54 - 2/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

ABD kongresinin, Suudi Arabistan'ın 11 Eylül saldırılarında rolü olduğunu ileri süren yasa tasarısına karşı Riyad'ın ABD'deki 750 milyar dolarlık varlığını satma tehdidi CIA başkanını televizyonda açıklama yapmaya zorladı. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan, 11 Eylül saldırıları hakkında hazırlanan raporun Suudi Arabistan ile ilgili 28 sayfalık bölümünün gizli kalması gerektiğini savundu. Brennan, 11 Eylül Komisyon Raporu'nun Suudi Arabistan'ın saldırıları finanse ettiğini ileri süren bölümünün “kanıtlanmamış ve araştırılmamış” bilgiler içerdiğini ve yayınlanmaması gerektiğini söyledi. CIA Başkanı, 2004 tarihli raporun 28 sayfasının kamuoyuna yansıtılmamasını, asılsız söylentileri körükleyebileceği korkusuyla desteklediğini dile getirerek ABD'nin Suudi Arabistan'la güçlü ilişkileri olduğunu da belirtti.



11 EYLÜL KOMİSYONU AKLADI


Amerikan NBC kanalında “Meet The Press” programına konuşan Brennan, raporun “doğrular ile yanlışların bir karışımı” olduğunu ifade etti. CIA Başkanı, 9/11 soruşturmasının “Suudi hükümetinin ya da Suudi yetkililerin ya da bireysel kişilerin el-Kaide terör örgütüne maddi destek sağladığına yönelik bir kanıt olmadığına dair açık bir hükümle” sonuçlandığını söyledi. Brennan, “Bazı insanların bu kanıtlanmamış bilgiyle, olaydaki Suudi varlığını değerlendirebileceğini düşünüyorum ki bence bu çok çok yanlış” şeklinde konuştu.





Brennan'ın açıklamaları, Suudi Arabistan'ın, ABD'ye 11 Eylül restinden sonra geldi. ABD Kongresi, Suudi Arabistan'ın 11 Eylül saldırılarında rolü olduğunu ileri süren ve Suudi Arabistan'a yargı yolunu açabilecek olan bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Riyad, yasa tasarısının kabul edilmesi halinde ABD'deki 750 milyar dolarlık varlığını satacağı tehdidinde bulunmuş, bu haber gündeme bomba gibi düşmüştü.



USAME TWEETLERİNE TEPKİ


CIA, El Kaide örgütünün eski lideri Usame Bin Ladin'in tam 5 yıl önce 2 Mayıs'ta öldürüldüğü operasyonu, Twitter hesabından dün düzenlenmişcesine dakika dakika aktardı. Tweetlerde operasyonun nasıl onaylandığına, nasıl başlayıp geliştiğine, Beyaz Saray'da nasıl takip edildiğine, Bin Ladin'in nasıl öldürüldüğüne ve sonrasındaki gelişmelere yer verildi. CIA'in tweetleri sosyal medyada tartışmaya neden oldu ve tepki çekti. Twitter kullanıcılarından tweetleri "anlamsız ve utanç verici", "profesyonel olmayan bir hareket" ve "gereksiz" olarak nitelendirenler oldu.


#John Brennan
#Suudi Arabistan
8 yıl önce