|

Çocuklar bomba uzmanı oldu

İç savaşın başlamasıyla birlikte her gün saldırıların olduğu Suriye’de halk bombalı saldırıların altında yaşam mücadelesi veriyor. 14 yaşındaki Abdullah Hamnavi de Halep’te bombaların yıktığı bir evde ailesiyle birlikte kalıyor. Hamnavi ve arkadaşları patlamanın sesinden saldırıda kullanılan bombanın cinsini anlayabiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 06:39 - 8/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Abdullah Hamnavi 14 yaşında bir Halepli. Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle ailesiyle birlikte Gaziantep'in Nizip ilçesinde yaşamışlar. Babası hasta olduğu için Nizip'te bir oto tamirhanesinde günde 5 TL'ye çalışmış. İki yıl boyunca Nizip'te kaldığı için Türkçeyi ve Kürtçeyi gayet iyi konuşuyor. Ailesi mülteci olmaya sadece iki yıl dayanabildiği için şimdi Halep'in Meşhed mahallesinde, varil bombalarının harabeye çevirdiği bir sokakta yaşamaya çalışıyor. Halep'te bulunduğum süre içinde her gün gelip bana iç savaş öncesi Halep'in ne kadar güzel bir şehir olduğunu anlatıyor.



HER GÜN AYNI SES





İç savaş Suriye'nin en önemli kenti olan Halep'e 2012'nin yaz mevsiminde sıçradı. Muhalifler ile rejim güçlerinin şiddetli çatışmalarının ardından şehrin yarısı muhaliflerin kontrolünde yarısı ise rejimin yönetiminde. Muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelere rejim güçleri günde defalarca uçaklarla veya havan toplarıyla saldırıyor. Saldırılar yerleşim yerlerine yönelik yapıldığı için günde onlarca Suriyeli hayatını kaybediyor. Halep bu kaderi 3 yıldır her gün yaşıyor. İnsanlar artık savaşla yaşamaya, onunla başa çıkmaya da alışmış durumda.



VAKUM BOMBASI ATILDI





Herhangi bir sıcak çatışma olmasa da şehirden sürekli patlama sesi duyuluyor. Ya füze, ya uçak saldırısı ya da havan topuyla yapılan saldırılar bunlar. Abdullah her patlama sonrası patlayan bombanın cinsi hakkında bilgi de veriyor. “Varil bombası, vakum bombası, havan mermisi ya da füze." 14 yaşındaki Abdullah, patlamanın şiddetinden saldırıda ne kullanıldığını anlayabiliyor hale gelmiş. İstanbul veya Ankara'da yaşayanların psikolojisini bozacak olan bu sesler Halep'te olağan bir durum. Muhalifler sokak geçişlerine kalın brandalardan perdeler çekerek Esed veya Hizbullah'a ait keskin nişancılardan korunmayı başarabiliyor ancak varil bombasına henüz bir çözüm üretilebilmiş değil. Binaları harabeye çeviren varil bombaları kasten yerleşim yerlerine atılıyor. Zaman olarak da genelde herkesin evinde olduğu sabah erken saatler seçiliyor.



Sığınaklardan okul


Esed uçakları çok uzun bir süre okulları da hedef aldı. Halep'teki okullara yönelik yapılan saldırılarda onlarca çocuk uçaklardan atılan bombalar nedeniyle hayatını kaybetti. Bu nedenle kimse çocuğunu okula göndermiyor. Çocukların derslerden geri kalmaması için muhalifler de bir çözüm üretmiş durumda. Bazı sığınaklar okul haline getirilmiş. Halep'te ulaşım hizmetinden faydalandığımız Memduh, bizi bu okullardan birine götürüyor. Kızlar ve erkeklerin ayrı derslikleri olduğu bu okulda 5 öğretmen 100 çocuğa ders veriyor. Ders sürecinde çocukların dışarıya çıkması da yasak. Çocuklar, teneffüslerde yine bu sığınaklarda kalıyor.



Esed klor gazı ile saldırdı


Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetini ele geçirmek için muhaliflerin başlattığı operasyon, rejim güçlerinin yoğun hava saldırılarına rağmen 3 noktada devam ediyor. Muhalifler, Cemiyet Zehra bölgesinin tamamını ele geçirmeye yaklaştı. Kentin batısında devam eden çatışmalarda onlarca rejim askeri ve Lübnan Hizbullah'ı mensubu öldürüldüğü açıklandı. Esed rejimi saldırılara klor gazı ile karşılık verdi. Nusra Cephesi de, intihar saldırısıyla rejim güçlerini hedef aldı. Saldırıda en az 20 rejim askeri öldü.





#bombalı saldırılar
#suriye halkı
#halep
9 yıl önce