|

DAEŞ Şaar gaz sahasını ele geçirdi

DAEŞ'in, Suriye'nin Humus ilinde, Beşşar Esed rejimi kontrolünde bulunan Şaar gaz sahasının tamamını ele geçirdiği belirtildi. DAEŞ'in bölgeyi ele geçirmesinin ardından çıkan çatışmalarda 15 rejim askeri öldü.

Yeni Şafak
16:12 - 2/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:23 - 2/05/2016 Pazartesi
AA
DAEŞ Suriye'de Esed rejiminin elinde bulunan Şaar gaz sahasını ele geçirdi.
DAEŞ Suriye'de Esed rejiminin elinde bulunan Şaar gaz sahasını ele geçirdi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, DAEŞ bir kısmını elinde tuttuğu Şaar gaz sahasına dün gece yeni bir saldırı başlattı. Sahanın tamamı bugün öğle saatlerinde örgütün eline geçerken, çatışmalarda 15 rejim askerinin öldüğü kaydedildi.



DAEŞ'in kontrolü sağlamasının ardından rejim güçlerinin bölgeye hava saldırısı düzenlediği ve bir termik santralin füzeyle vurulduğu belirtildi.



Örgütün bundan sonra Şaar'ın kuzeybatısındaki Muhur petrol sahasına doğru ilerleyip, bu bölgedeki tepeleri de ele geçirdiği aktarıldı.



En büyük enerji sahalarını elinde tutuyor


DAEŞ'in Suriye'de etkili olmaya başladığı 2013 ortalarından bu yana stratejisinin önemli bir parçasını enerji sahaları boyunca ilerlemek oluşturuyor. Örgüt, Deyr ez-Zur, Rakka, Humus ve Haseke'de en büyük enerji sahalarını elinde tutuyor.



Bu doğrultuda, Temmuz 2014'te Deyr ez-Zur'da bulunan ülkenin en büyük petrol sahası El-Ömer'i ele geçiren örgüt halihazırda, ildeki Et-Teym, Hasyan, Cefra, Milih petrol sahaları ve Tenek, Koniko doğalgaz sahalarını kontrol ediyor. Yerel kaynaklar, bu sahaların 24 saat boyunca özel koruma ekiplerinin gözetiminde olduğunu ifade ediyor.



Terör örgütü DAEŞ ayrıca Rakka'da Habara, Tavra, Cipse ve Toynan petrol sahaları, Humus'ta Cahar gaz sahasını elinde tutuyor.



Haseke'de Suriye-Musul ikmal yolu üzerindeki Markede petrol sahası da DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor. Haseke'nin Şeddadi ilçesinde Kibebe petrol sahası ve Cipse doğalgaz çevrim santrali ise terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin kontrolüne geçti.



#Suriye
#Şaar
#DAEŞ
#Rejim
8 yıl önce