|

Darbe hediyesi bardak

Mısır''da Körfez ülkelerinin verdiği milyarlarca dolar ve ABD''nin desteği ile Cumhurbaşkanı Mursi''yi deviren yapan cunta işi abarttı; darbeyi destekleyenleri ödüllendirdi. Önceki gece, askeri helikopterler Tahrir''deki kalabalığın üzerinde hediye kuponları attı. Genelkurmay Başkanı Sisi''nin hediye kuponlarında ''30 takım bardak kazandınız'' gibi yazılar yer aldı.

.
00:00 - 21/07/2013 Pazar
Güncelleme: 21:12 - 20/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Darbe hediyesi bardak
Darbe hediyesi bardak

Mısır''da ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi''nin görevden alınması sürecinde muhaliflere ABD ve Körfez ülkelerinden milyonlarca dolar yardım akarken, cunta yönetimi de darbeden sonra destekçilerini ''ödüllendirmeyi'' ihmal etmiyor. Başkent Kahire''deki Tahrir Meydanı''nda darbeye destek veren göstericilere askeri helikopterlerden hediye kuponları atılıyor. Atılan kuponlarda, ''Tebrik ederiz 30 takım bardak kazandınız'', ''50 takım mutfak seti kazandınız'' yazılarının yer alması dikkat çekiyor. Broşürlerde ayrıca kazanılan promosyonların nereden alınacağına dair adresler de veriliyor. Tahrir''de bulunan ve darbeye destek veren 3 bin kadar gösterici, ordunun attığı promosyon kuponlarını alabilmek için birbiriyle yarışırken zaman zaman izdiham da yaşanıyor.

MUHALİFLERE MİLYONLAR AKTI

30 Haziran''da ''darbe'' sloganıyla Tahrir Meydanı''nı dolduran onbinlerce kişi Mursi''nin görevinden ayrılmasını istemiş ve diyalog sürecinin devam ettiği bir sırada Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ordunun yönetime el koyduğunu açıklamıştı. Öte yandan darbenin arka planında ABD ile Körfez ülkelerinin muhaliflere verdiği maddi destek, Mısır''daki demokrasi sürecinin baltalanmasında dış yardımların da etkili olduğunu gösteriyor. ABD istihbarat örgütü CIA''in eski yöneticilerinden Philip Giraldi, Mursi''nin devrilmesi için bazı Körfez ülkelerinden muhaliflere 1 milyar dolar para aktardığını ifşa etmişti. Diğer taraftan Mısır''da Mübarek''in devrildiği Mart 2011''den sonra Müslüman Kardeşler''e muhalif olan birçok politikacının ABD tarafından fonlandığı iddia edilmişti.

Kadınları başlarından vurdular

Nil Deltası''nda yer alan Mısır''ın üçüncü büyük kenti Mansura''da, darbe karşıtı gösteri düzenleyen protestocuları hedef alan silahlı saldırıda biri çocuk, üçü kadın 4 kişi hayatını kaybetti. Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Sözcüsü Cihad el-Haddad, göstericilere polis desteğinde saldırı düzenleyenlerin Hüsnü Mübarek''in kapatılan partisi NDP üyeleri olduğunu iddia ederek, olayda İslam Abdulani, Hala Ummu Şeyma ve Emel Ferhat isimli kadın protestocuların hayatını kaybettiğini söyledi. Haddad, olayda hayatını kaybedenlerin darbe karşıtı gösterilere katıldıklarını ve tamamının başlarından silahla vurularak öldürüldüğünü ileri sürdü. Saldırıda hayatını kaybeden 13 yaşındaki çocuğun ise henüz kimliğinin tespit edilemediği ifade edildi.


11 yıl önce