|

Darbeciler ilişkilerimize darbe vurmasın

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Çipras ile ortak açıklama yaptı. Türkiye-Yunanistan arasında çok büyük bir potansiyel olduğunu söyleyen Yıldırım, Yunanistan'a kaçan darbeci askerlere ilişkin "Biz ülkemize karşı açık darbe girişiminde bulunan kimselerin iadesini isteriz. İstiyoruz ki darbeciler Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın" dedi.

Yeni Şafak
13:41 - 19/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 14:19 - 19/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım, Çipras ile görüştü
Başbakan Yıldırım, Çipras ile görüştü

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Çipras ile ortak açıklama yaptı.

Çipras; "Kıbrıs'ta adil bir çözüm bulunması acil bir durum haline gelmiştir. BM kararları çerçevesinde bu soruna bir çözüm bulunmasını desteklediğimizi söyledim. Üçüncü ülkelere ihtiyaç duyulmadan bir çözüm bulunması gerektiğini söyledim" dedi.

Başbakan Çipras, aramızdaki diyalog çerçevesinde iyi sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum dedi.

Çözüm yolu: Kazan-kazan

Başbakan Yıldırım; "Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde ikili konuları ele alma fırsatı bulduk. Kıbrıs konusu, AB konusu Doğu Akdeniz konusunu görüştük. Ortak bir coğrafya paylaşıyoruz. Coğrafya kaderdir. İki ülke ilişkilere yeni boyutlar kazandırmak çok daha faydalı olacaktır. Sorunları görmezden gelemeyiz. Çözüm yolu da kazan kazan ile olmalı. İki komşuya yakışır şekilde aramızdaki meseleleri konuşarak çözüme ulaşmayız.

Türkiye, AB'ye tam üyelik sürecinde, Yunanistan'ın bu süreçte yapıcı bir konum içerisinde olduğunu biliyoruz.

Geçen yıl 18 Mart'ta imzaladığımız AB Türkiye arasındaki anlaşma ciddi bir heyecan oluşturmuştu. Vizenin kaldırılması, göçmen konusunun çözüme ulaştırılması, geri kabul anlaşması, Türkiye'de bulunan sığınmacılar için mali desteği içeriyordu ancak anlaşma akamete uğradı.Beklentimiz AB'nin bundan sonra anlaşmanın geri kalan kısımlarını bir an önce yürürlüğe koymasıdır.

Terör insanlığın başının belasıdır.

Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarını kullanılması konusunda bunlar insanlığın ortak mirasıdır. Kıbrıs konusu Türkiye için de Yunanistan için de çözülmesi gereken bir mesele olduğunu biliyoruz. Sayın Çipras'ın da bizimde çözüm için olumlu olduğumuzu belirtmeliyiz. Avrupa Birliği Türkiye ilişkileri bakımından çözümün gereken garantileri temin etmesi gerekiyor. Bunun için daha ok birlikte çalıma daha çok gayret etmek gerekiyor.

Turizm alanında Türkiye-Yunanistan arasında çok büyük bir potansiyel var." dedi.

Darbecilerin iltica süreci tamamlanmadı

Yunanistan'a kaçan 8 askere ilişkin soruyu cevaplayan Çipras; "Bildiğiniz gibi Yunanistan'da biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek durumundayız. İltica başvurusu ile ilgili süreç henüz tamamlanmadı. Söz konusu talep ile ilgili olarak bir kriz söz konusu değildir. Darbe girişiminin hemen ardından darbecilerin karşısında tavır aldık." dedi.


Darbeciler Yunanistan-Türkiye ilişkilerine darbe vurmasın

Yunanistan'a kaçan darbeci askerlere ilişkin açıklamanın ardından Başbakan Yıldırım; Biz ülkemize karşı açık darbe girişiminde bulunan kimselerin iadesini isteriz. Yargı kendine ait olan kararları verecek idare de kendine ait işleri yapacak. Hukukun verdiği karara saygılıyız ancak istiyoruz ki darbeciler Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın" dedi.




#Yunanistan
7 yıl önce