|

Düğmeye erken basıldı

Musul’a başlatılan harekatın üçüncü gününde IŞİD’in elinden sadece iki köy alındı. Askeri uzmanlar operasyona yeterince hazırlık yapılmadığına dikkat çekerken Bağdat’ın ABD’nin baskısı sonucu harekete geçtiğini vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/03/2016 Pazar
Güncelleme: 23:55 - 26/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Irak ordusunun Musul kentini terör örgütü IŞİD'den geri almak için başlattığı operasyonun üçüncü gününde beklenen düzeyde ilerleme sağlanamadı.



Irak güçleri, Musul'un güneyindeki Mahmur ilçesinden başlattığı harekatta şu ana kadar sadece Kudile ve Kermerdi köylerini geri alabildi. Yaklaşık üç gündür kuşatma altında tutulan Nesir köyü etrafında ise çatışmalar devam ediyor. Irak ordusundan bazı askerlerin buradaki çatışmalarda yaralandığı ve zırhlı araçlarının zarar gördüğü kaydedildi. Askeri uzmanlar da söz konusu harekatın Musul kent merkezini geri almak için beklenen büyük operasyon olmadığı görüşünü dile getiriyor. Irak ordusu operasyona üçüncü gününde devam ederken askeri uzmanlar bunun daha çok bir “hazırlık” olduğunu düşünüyor. Iraklı askeri uzman Abdulkerim Halaf, “Operasyonun hedefi, askeri mevzileri güçlendirmek ve IŞİD'in daha önce olduğu gibi bazı bölgelerde yığınak yapmasını engellemek.” diye konuştu.



SOKAK SAVAŞLARI OLACAK


ABD'nin Başbakan Haydar el-İbadi'ye baskısı sonucu düğmeye erken basıldığını söyleyen Halaf, büyük Musul operasyonu için daha fazla askeri hazırlık ve çaba gerektiğine işaret etti. Iraklı askeri uzman Davud Saadi de “Musul operasyonunun hedefi, IŞİD'in tepkisini ölçmek. Örgütün, Irak ordusuna ne kadar karşı koyabileceği değerlendirilmek isteniyor.” görüşünü savundu. Saadi, son dönemde yoğunlaşan hava saldırıları ve karadan beklenen operasyon dolayısıyla Musul kent merkezindeki IŞİD militanlarının Suriye'ye doğru kaçtığı yönünde bilgiler olduğunu söyledi. Büyük Musul operasyonunun iki ay içerisinde başlayabileceğini öngören Saadi, sokak savaşı şeklinde zorlu bir mücadele beklediğini belirtti.



İZOLASYON VE KUŞATMA


“Irak'ın en geniş katılımlı operasyonu olacak” diyen Saadi, şunları kaydetti: “Ayrıca Irak ordusuna bağlı ve ABD güçlerince sokak savaşları üzerine eğitilen üç birlik de yer alacak. Şii milis gücü Haşdi Şabi uzaklaştırılırsa Musul operasyonu mezhepçi yaklaşımlardan uzak ve temiz olacak.” Askeri uzman Ahmet eş-Şerifi de Irak ordusunun bu aşamadaki hedefinin Musul'daki Dicle Nehri kenarında stratejik öneme sahip El-Kayyara'yı geri almak olduğunu vurguladı. Şerifi, bunun da izolasyon ve kuşatma yoluyla gerçekleşebileceğini kaydederek Kayyara'nın kurtarılmasının Musul'un önemli bir bölümünün kurtarılması anlamına geldiğini iddia etti.



#Musul
#ışid
#Haydar el-İbadi'
#Musul operasyonu
8 yıl önce