|

Dünya düzeni kökten değişecek

Dünya basınının önde gelen yayın organları sayfalarının neredeyse tümünü saldırıya ayırdı. New York Times, binlerce kişinin öldüğünden endişe edildiğini belirtirken, Washington Post Bin Ladin bağlantısının araştırıldığını yazdı.

Yeni Şafak
00:00 - 13/09/2001 Perşembe
Güncelleme: 21:13 - 12/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Herald Tribune , 'Modern Pearl Harbor' benzetmesi yaparken, The Independent ölü sayısının binlerle ifade edildiğini yazdı. The Guardian ise Beyaz Saray'ın saldırıya verilecek karşılık üzerinde durduğunu kaydetti.



The Daily Telegraph, "Amerika'da savaş" başlığını kullanırken, The Guardian "Bu bir savaş deklarasyonu" ifadesini kullandı.



The Times, "Amerika'ya savaş açıldı", The Independent gazetesi ise, "Amerika'da kıyamet günü" başlıklarını kullandı.



The Guardian, "Bütün dünyanın sessizliğe büründüğü gün. İşte bütün korkularımızın toplamı, en çok korktuğumuz her şey oldu" ifadesini kullandı.



The Times, başyazısında saldırının modern dünyayı kökten değiştireceğini yazdı.



The Independent ise, saldırılara verilecek karşılığın "uygar sınırlar içinde" kalması gerektiğini vurguladı.



ABD basını saldırıların, ABD'nin savunmasız olduğunu ortaya koyduğunu yazdı.



Arizona Republic, "İki dünya savaşından fazla yara almadan çıkan ABD'nin, ruhen ve bedenen saldırıya karşı savunmasız olduğu ortaya çıktı" yorumunu yaptı.



The Washington Post'da, "Titizlikle planlanan saldırıların geniş çaplı bir operasyonla yürütüldüğü; düşmanın, modern çağda ABD topraklarındaki savunma noktalarının içine girebildiğini kanıtladığı" belirtildi.



The Los Angeles Times'ta "Manhattan üzerindeki kül ve duman bulutuna rağmen, ABD demokrasisinin ayakta kalacağı" belirtilirken, "1915'de Lusitania yolcu gemisinin batırılması ve 2. Dünya Savaşı sırasındaki Pearl Harbor baskını gibi, bu saldırılar da ABD'yi değiştirdi" denildi.



Artık süper güç kalmadı


Rus basını ikiz kulelerden birinin yıkılan görüntüsünün üstüne "Dünya Yıkıldı" manşetini atarken, ABD'nin insanlık tarihinin en kötü saldırısının kurbanı olduğu belirtildi.



Komsomolskaya Pravda, "Bunun sadece bir terörist saldırı değil, teröristler tarafından başlatılan 3. Dünya Savaşı" olduğunu yazdı.



İzvestiya gazetesi, "Saldırıların dünya siyasetinin panoramasını sonsuza dek değiştirdiği" yorumunda bulunarak, "Dünden sonra dünyada süper güç kalmadı. Uygarlıklar arası savaş başladı. İsa'ya karşı Allah'ın, zengine karşı yoksulun, uygar dünyaya karşı barbarların savaşı" denildi.



Dünya korku içinde


Eylemler Fransız basınında geniş bir biçimde yer aldı.



Le Figaro, saldırıyı "Yeni Savaş" başlığıyla manşetten verdi.



France Soir, "Terörizmde en kötüsü oldu" başlığı ile verdiği haberde, ABD'nin ülkenin sembolü sayılan hedeflere yönelik saldırılarla sarsıldığını bildirdi.



Parisien, "Dünya korku içinde" başlığıyla yine manşetten verdiği haberde, saldırıların ayrıntılarını geniş bir biçimde okuyucularına duyurdu. Saldırı sonrası Fransa'da devlet daireleri, hava alanları, istasyonlar, büyükelçilikler gibi stratejik yerlerde güvenlik önlemlerinin artırılmasına öngören "Vigipirate" planı uygulamaya sokuldu.



İsrail'i desteklemenin bedeli


Iran News, "Newy York'ta terör" başlığıyla yayınladığı başyazıda, New York'ta yaşananların hiçbir sıfatla anlatılamayacak kadar "ürkütücü" olduğunu belirterek, "Hangi neden, bu nedenle hiçbir ilgileri olmayan binlerce insanın öldürülmesini ve yaralanmasına değer?" diye sordu.



Tehran Times, "Beyaz Saray'ın nihayet İsrail'e verdiği şartsız desteğin bedelini ödediği" manşetini attı. Gazete, "Her ne kadar sivilleri tehlikeye sokan her türlü hareket kınanacak bir davranış olsa da, bu trajediye, ABD hükümetinin yardım ve himayesini isteyen Siyonist lobinin neden olduğuna hiç kuşku yok" ifadesini kullandı.



Sebep ABD hegemonyası


China Times, "Dünyanın en büyük gücü ABD'nin hegemonyası, önceki günkü drama katkıda bulundu" görüşü dikkati çekti. Gazetelerin ilk sayfalarında Washington ve New York'taki saldırıların fotoğraflarının yer verildiği gözlenirken, en sık kullanılan başlık "Terör ABD'yi kalbinden vurdu" oldu. Gazete, "ABD'nin uluslararası hakimiyeti dünya terörizminin vazgeçilmez bir faktörüdür. Dünyada hegemonyacılık zihniyeti devam ettikçe, aşırı uçlardan kurtulmak mümkün olmayacaktır" yorumuna da yer verdi.


#New York Times
#Washington Post
#ABD
#Terör saldırısı
#Usame Bin Ladin
23 yıl önce