|

Dünyadan büyük tepki

Türkiye, Atatürk Havalimanı’ndaki patlamalarla sarsılırken, uluslararası basın kanlı saldırıyı anlık olarak dünyaya duyurdu. Saldırıya ilişkin ilk haberler emniyet yetkililerinin verdiği bilgiler, görgü tanıklıkları, güvenlik kameraları görüntüleri ve fotoğraflar ile birlikte sunuldu. İngiliz BBC saldırıyı çarpıtarak, “Türkiye’de çalkantı” başlığı ile sundu.

Yeni Şafak
04:00 - 30/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:50 - 30/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırılar, uluslararası basında da büyük yankı buldu. Reuters haber ajansı terör eylemini, “İstanbul'un ana havalimanında patlamalar yaşandı" ifadesiyle geçti. Üç saldırganın Atatürk Havalimanı'nda kendini havaya uçurduğunu yazan ajans 36 ölü olduğunu 150 civarında yaralı olduğunu okuyucularına duyurdu. Atatürk Havalimanı'nı Avrupa'nın en işlek üçüncü havaalanı olarak tanımlayan ajans, polisin saldırganları durdurmak isterken ateş açıldığını yazdı. Ölenlerin büyük çoğunluğunun Türk vatandaşı olduğunu belirten Reuters ölenlerin arasında yabancıların da olduğunu bildirdi.



BRÜKSEL BENZERLİĞİ


Saldırının Mart ayında 16 kişinin yaşamını yitirdiği Brüksel saldırısıyla olan benzerliğine dikkat çeken ajans saldırının IŞİD'in daha önce gerçekleştirdiği intihar saldırılarıyla benzerlik gösterdiğini vurguladı. AFP ajansı, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki intihar saldırısında en az 36 kişinin öldüğünü söyledi. Türkiye'deki eylem, Mart ayında Brüksel'deki havalimanı ve bir metro istasyonunun hedef alındığı koordineli intihar saldırılarının ardından geldi. Amerikan haber ajansı AP, üst düzey Türk yetkilisine dayandırdığı haberinde, saldırıda 50 kişinin hayatını kaybettiğini ve saldırıyı terör örgütü IŞİD'in üstlendiğini duyurdu.



BBC'DEN ÇARPIK BAŞLIK


Saldırıyı “Türkiye'de çalkantı" (Turkey Unrest) olarak sunan İngiliz yayın kuruluşu BBC, "İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen saldırıda en az 10 kişi öldü" başlığıyla duyurdu. Atatürk Havalimanı'ndaki BBC muhabiri Mark Lowen, bunun, büyük ve koordineli bir saldırı gibi göründüğünü aktardı. BBC muhabiri Lowen, Atatürk Havalimanı'nın uzun süredir savunmasız bir hedef olarak görüldüğünü ileri sürdü. Lowen, terminal girişlerinde X-ray tarayıcılarının bulunduğunu ancak araçlar için yapılan güvenlik önlemlerinin sınırlı olduğunu iddia etti. Avustralya merkezli Sydney Herald Tribune gazetesinin internet sitesi de patlama yerinden görüntülere yer verdi.



Atatürk Havalimanı'ndaki bombalı saldırıyı dünya basını böyle gördü


İngiliz basını

The Guardian

: Türkiye'de havalimanı saldırısı: 28 kişi hayatını kaybetti. Türk yetkililer, İstanbul'daki uluslararası havalimanında polisin şüpheli olarak gördüğü iki kişiye ateş açtıktan sonra intihar saldırısı gerçekleştirdiklerini aktardı.


Saldırıda en az 28 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı.


Telegraph

: İstanbul'daki saldırının arkasında IŞİD şüphesi.


İstanbul'daki Atatürk Havalimanı'nda 3 intihar saldırısı gerçekleşti. Yapılan açıklamaya göre, 28 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi de yaralandı. Atatürk Havalimanı yüksek güvenlikli, Avrupa'nın en yoğun üçüncü havalimanı.


Daily Mirror

: İstanbul'daki havalimanındaki intihar saldırısında 28 kişi hayatını kaybetti.


Türkiye'nin en büyük havalimanında 3 intihar bombacısı saldırı düzenledi, ilk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti.


Sky News

: İstanbul'daki havalimanı saldırısında 28 kişi öldü.



ALMAN basını

Deutsche Welle

: 'Atatürk Havalimanı'nda canlı bomba saldırısı' başlığıyla sunduğu haberde, üç canlı bombanın kendini havaya uçurduğunu belirtti.


Bild Online

: Atatürk Havalimanı'nda canlı bomba saldırısı.


Zeit Online

: İki saldırgan Atatürk Havalimanı'nda kendisini patlattı. Çok sayıda ölü ve yaralıların olduğu belirtiliyor.


Spiegel Online

: En az iki patlama meydana geldi. Türk yetkililere göre, patlamaların ardında iki canlı bomba bulunuyor.



İSVİÇRE basını

Le Matin

: Üç intihar bombacısı. İntihar saldırısı İstanbul uluslararası havalimanında yaşandı. Saldırıdan sonra İstanbul havalimanı askıya alındı. Olayı henüz üstlenen olmadı.


Tribun de Geneve

: İstanbul yine kana bulandı. Bombalı saldırı, havalimanında büyük paniğe sebep oldu. Saldırganların 7 kişi olduğu saptandı. Bunlardan üçü intihar saldırganı, diğerleri uzun namlulu silahlarla etrafa ateş açtılar. Havalimanındaki personel ve yolcular büyük bir şok yaşadılar.


Blick

: Terör saldırısı Türkiye 'yi sarstı. İstanbul Havalimanı'nda terör. Üç saldırgan ateş açtı ve arkasından kendilerini havaya uçurdular. Polis geniş kapsamlı araştırma yapıyor.



RUS basını

Le Matin

: Ren Tv: Blogcular Tataristanlı bir grup genç dansçının patlamalar sırasında İstanbul havaalanında olduğunu bildirdi.


RİA NOVOSTİ

: İstanbul'da seri patlamalar. Rus resmi haber ajansı Ria Novisti “İstanbul'da seri patlamalar" başlığı ile verdiği haberde yaşanan gelişmeleri anlık olarak veriyor.


Rusya Ankara Büyükelçiliği Basın Sözcüsü İgor Mityakov, Rus vatandaşlarının yaşanan patlamalarda zarar gördüğüne ilişkin bilginin kendilerine ulaşmadığını bildirdi.


İnterfax

: İstanbul'daki havaalanı patlamasında ölenlerin sayısı 50 civarına yükseldi.


Haber ajansı daha önce İstanbul valisinin 28 ölü 60 yaralı olarak açıkladığı sayının değiştiğini ve hayatını kaybedenlerin sayısının 50 civarına yükseldiğini yazdı.



#Atatürk Havalimanı
#BBC
#Reuters
#Terör saldırısı
8 yıl önce