|

En büyük üs Somali’de

Türkiye, yurtdışındaki en büyük askeri üssünü Somali’de hizmete soktu. Mogadişu’daki dev tesis, Genelkurmay Başkanı Akar’ın da katıldığı törenle açıldı. Somali askerlerini bundan böyle Mehmetçik eğitecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/10/2017 Pazar
Güncelleme: 04:06 - 1/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk askeri eğitim merkezinin açılışı yapıldı.
​Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk askeri eğitim merkezinin açılışı yapıldı.

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk askeri eğitim merkezinin açılışı yapıldı. Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük askeri üssü niteliğindeki dev tesisin hizmete girme törenine Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri ve Somali Genelkurmay Başkanı Ahmed Jimale Gedi katıldı. Çok sayıda askeri yetkili ve yabancı ülke büyükelçilerinin de bulunduğu törende konuşan Orgeneral Akar, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni olmadığını, asırlara uzandığını belirterek, bu durumun Türkiye’yi Somali halkına ve hükümetine gerekli desteği sunmaya sevkettiğini dile getirdi. Akar, Türkiye’nin güvenlik sorunlarını aşması için Somali’ye destek vermeyi sürdüreceğini kaydetti.


TÜRKÇE ŞARKI SÖYLEDİLER

Somali Başbakanı Hayri ise Türkiye’nin içinde bulunduğu zor şartların aşılması için kalkınma gücünü artırmada Somali’ye verdiği desteklerden övgüyle bahsetti. Hayri, “Bu askeri üs, güçlü ve vatanı savunmaya muktedir bir ordu kurulmasının yolunu açacak. Aynı şekilde burada ordunun teröristlerle mücadele gücünün artırılması için eğitimler verilecek” diye konuştu. Konuşmaların ardından tesis, Somalili askerlerin Türkçe şarkıları eşliğinde hizmete açıldı.


200 MEHMETÇİK GÖREVDE

Türk üssünde Somali ordusundan ve diğer Afrika ülkelerinden 10 bin asker eğitilecek. Üs, aynı anda 1500’den fazla askeri barındırma kapasitesine sahip. 200 Türk askerinin konuşlanacağı üssün inşası için yaklaşık 50 milyon dolar harcandı. Burada eğitilecek Afrikalılar, küresel istilacıların güdümündeki terör örgütleriyle mücadele edecek. Genelkurmay Başkanı Akar, Hint Okyanusu kıyısında bulunan askeri üssün açılışa katılmak için önceki gün Somali’nin başkenti Mogadişu’ya gelmişti.

#Somali
#Türkiye
#Hulusi Akar
6 yıl önce