|

Putin: En çok Türkiye çekti

Rusya Devlet Başkanı Putin, her yıl sonunda yaptığı basın toplantısını bu yıl da gerçekleştirdi. Rus lider, 2018'de yapılacak başkanlık seçimlerine bağımsız aday olarak katılacağını söyledi. Putin'in gündeminde Suriye meselesi de vardı. Putin, "Suriye'deki savaşın acısını en çok Türkiye çekti" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
14:28 - 14/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 17:24 - 14/12/2017 Perşembe
Diğer
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu yıl düzenlediği basın toplantısına dünya çapından bin 600'den fazla gazeteci katıldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu yıl düzenlediği basın toplantısına dünya çapından bin 600'den fazla gazeteci katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in bugün gerçekleştireceği yıllık basın toplantısına dünyanın çeşitli yerlerinden bin 640 gazeteci katıldı. Toplantı, Moskova’da Uluslararası Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Bir gazeteci Rus Devlet Başkanı'na, ülkesinin 2015'te Suriye'de başlattığı operasyonun zaferle sonuçlandığını söylemesine rağmen neden hala ülkede asker bulundurduğunu sordu. Buna karşılık Putin, "Suriye'de terörist grupların çoğu yenilgiye uğratıldı. Sahadaki askeri birimlerimiz sayesinde güvenlikle ilgili sorunlar giderildi" dedi.

"ABD, Suriye'den Irak'a kaçan teröristleri vurmuyor"

Putin, "Bazı teröristlerin Suriye'den Irak'a kaçtığını görüyoruz. ABD, Rusya'nın verdiği istihbaratı görmezden geliyor. Neden? Çünkü daha sonra Esed'e karşı kullanmak isteyebileceğini öngörerek onları vurmuyor. Bu teröristlere göz yumuyor. En basit ama aynı zamanda en tehlikeli durum" diye de ekledi.

Rusya lideri Putin'in önemli gündem maddelerinden biri de de Suriye'ydi. Rus lider, 2011'den bu yana devam eden krizin acısını en çok çeken ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Putin, şu ifadeleri kullandı:

Putin, Suriye'de önemli olanın, sürece dahil olanların terör gruplarına destek vererek kendi amaçlarına ulaşmaya çalışmaması olduğunu belirtti. Rus lider, "El Kaide'yi yarattılar, o da New York'u vurdu" dedi.

"Seçimlere bağımsız aday olarak katılacağım"

Rus lider, 2018'de yapılacak başkanlık seçimlerine bağımsız aday olarak katılacağını söyledi ve birden fazla partinin desteğini beklediğini belirtti. Muhalefetin güçlü bir aday bulamadığını ifade eden Putin, muhaliflerin ortaya bir şey koymadığını sadece seslerinin çok çıktığını dile getirdi.

  • "Silahlanma yarışına girmeyeceğiz"
  • Rus lider, ABD'nin ordu için Rusya'dan daha fazla para harcadığını belirtti. "Silahlanma yarışına girmeyeceğiz" diyen Putin, füze anlaşmalarını terk etmeyeceklerini de söyleyerek ABD'nin anlaşmaları fiilen bozduğunu söyledi. Ayrıca Rusya'nın gelecek yıl savunma harcamalarının 2.8 trilyon ruble olacağını belirtti.

"Rusya ve ABD hayvanlar gibi kavga etmeyi bırakmalı

ABD'de devam eden Rusya soruşturmasına ilişkin de soruları cevaplayan Putin, bunun Trump muhalifleri tarafından ortaya atıldığının altını çizdi. Trump'ın bu iddialar nedeniyle Rusya ile ilişkileri geliştiremeyeceğini belirten Putin, nihayetinde ilişkilerin normalleşeceğini düşündüğünü söylerek, "Rusya ve ABD hayvanlar gibi kavga etmeyi bırakmalı' ifadelerini kullandı.

Putin'in Tatarca kelimeyi yanlış anlaması gülümsetti

Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin’in, yıllık basın toplantısında “baba” anlamına gelen kelimeyi “güle güle” olarak algılaması hem Putin’i hem de salondakileri güldürdü.

Soruları yanıtlamaya başlayan Putin, elinde 'Bay Bay' yazan bir gazetecinin sorusunu almak istedi. Putin’in Tatarca “baba” anlamına gelen kelimeyi “Güle güle” olarak algılaması eğlenceli anlara neden oldu.

Gazeteciye neden 'Güle güle' yazdığını sorması üzerine gazeteci, ilk başta anlaşıldığının aksine 'Bay Bay Putin' yazısının Tatarcada 'Baba Putin' olarak telaffuz edildiğini ve bunun 'Büyük baba Putin' anlamına geldiğini söyledi. Gazetecinin açıklaması, hem Putin’in hem de salonda bulunanların gülümsemesine neden oldu.

#Rusya
#Vladimir Putin
#Basın
6 yıl önce