|

Enkazdaki çığlığa cevap verilemiyor

Enkazda mahsur kalan insanlar cep telefonlarıyla yerlerini bildiriyor, ancak kurtarma ekipleri gaz kaçağı ve çökmeler nedeniyle yaralılara ulaşamıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 14/09/2001 Cuma
Güncelleme: 17:49 - 16/08/2016 Salı
Yeni Şafak

Çöken Dünya Ticaret Merkezi'nin enkazındaki kişilere ulaşılamıyor. Dünya Ticaret Merkezi'nin enkazında mahsur kalan insanlar, cep telefonlarıyla yerlerini bildiriyor, ancak kurtarma ekipleri, gaz kaçağı ve yeni çökmeler nedeniyle enkazlara yaklaşmakta güçlük çekiyor. Dünya Ticaret Merkezi kompleksine dahil Liberty Plaza'nın da çökmesiyle 10 bin kadar kurtarma görevlisi bölgeden çıkarıldı.




Ölü sayısı 20 bini aşabilir


Uçaklı intihar saldırıları sonucunda yıkılan New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin enkazı altından 82 cesedin çıkarıldığı, 5 kişinin de yıkıntılardan sağ salim kurtarıldığı açıklandı. New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, düzenlediği basın toplantısında, "şimdiye dek 82 kişinin cesedi enkaz altından çıkarıldı, 5 kişi de canlı kurtarıldı" diye konuştu. Giuliani ölü sayısının "binlerle" ifade edileceğini belirterek "Binlerce kişiyi bulmak söz konusu... Şu aşamada binlerle diye ifade edilen rakamdan daha kesin bir bilanço vermenin mümkün olmadığını düşünüyorum" dedi. Bu arada, Dünya Ticaret Merkezi'nin enkazından 5 itfaiyeci sağ olarak kurtarıldı.



Arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken, Amerikan televizyonlarında ilk kez ölü sayısının 20 bini aşabileceği, hatta 30 bine ulaşabileceği yolunda tahminler duyulmaya başlandı. Bu konudaki tahminler ilk kez FoxNews kanalı tarafından ortaya atıldı. Kanal yetkilileri, bu tahminin, arama ve kurtarma çalışmalarını yürüten "New York Port Authority" adlı kuruluş yetkilileri tarafından dile getirildiğini belirttiler.




500'ün üzerinde İngiliz öldü


İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise New York'taki terörist saldırılarda ölen İngilizlerin sayısının 500'ün üzerinde olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı kriz masasına, ABD'deki yakınları için şimdiye kadar 306 başvuru geldiği, yapılan incelemeler sonucunda şu ana kadar olumsuz bir haber gelmediği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, ABD'deki yakınlarının akıbetini merak eden 306 kişi için kriz masasına başvuruldu. Bu başvurularda verilen bilgiler ışığında yapılan araştırmalar sonucunda, bu kişilerden 50'sinin sağ olduğu belirlendi. Geriye kalan 256 kişiye ilişkin araştırmalar sürüyor.




Acil servislerde 1500 yaralı


Bu arada New York'taki 200 hastanenin acil servislerinde, 1500'den fazla kişinin tedavi gördüğü açıklandı. Kaçırılan 4 uçakta hayatını kaybeden 266 kişinin kimlikleri ise yayınlandı. Öte yandan Dünya Ticaret Merkezi enkazında kurtarma çalışmalarına katılmak için başvuru yapan AKUT ekibi, görev bekliyor. AKUT Akdeniz Bölge Temsilcisi Yılmaz Sevgül, 4'ü İstanbul, 4'ü Ankara ve 4'ü de Antalya'dan olmak üzere 12 kişilik AKUT ekibinin göreve hazır olduğunu belirtti.



#Dünya Ticaret Merkezi
#Terör saldırısı
#ABD
#Enkaz
23 yıl önce