|

Erbil’i vurdu uçuşları yasakladı

Barzani’nin kaos referandumuna Türkiye ile birlikte karşı çıkan İran dün iki somut adım attı. Önce Erbil’in dağlık bölgeleri top atışlarıyla vuruldu, ardından da İran’ın hava sahası IKBY merkezli uçuşlara kapatıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 25/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:43 - 25/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Erbil’i vurdu uçuşları yasakladı
​Erbil’i vurdu uçuşları yasakladı

ABD-İsrail güdümündeki kukla devlet projesine Türkiye ve Irak’la birlikte karşı çıkan İran, Barzani yönetimine karşı ilk hamlelerini hayata geçirdi. Tahran, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Erbil kentine bağlı dağlık sınır bölgelerini top atışlarıyla vurmaya başladı. Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, İran topçu birliklerinin özellikle Balekayeti ve Hacı Omeran’a bağlı Gundejor, Alane, Kunere, Dinoy Gewre, Dinoy Biçuk ve Berde Zerde köylerini aralıksız bombaladığı ifade edildi. Açıklamada, topçu atışlarının herhangi bir kayba yol açıp açmadığına dair bilgi paylaşılmadı. İran, daha önce de kendine muhalif İran-Kürdistan Demokrat Partisi’ne bağlı Peşmerge güçlerinin varlığını gerekçe göstererek, dağlık sınır bölgelerini top atışlarıyla vurmuştu.

SINIRDAN GEÇİŞ OLMAZ

Referandumdan hemen önce başlayan bombardımanla birlikte ikinci adım ise ‘hava’da oldu. İran, Kürt yönetimine hava sahasını kapattığını duyurdu. Bağdat merkezi yönetiminin talebi üzerine hayata geçirildiği söylenen karara ilişkin konuşan İran’ın en üst düzey güvenlik birimi sözcüsü Keyvan Hosravi, IKBY’den yapılacak uçuşlara da hava sahalarını kapattıklarını doğruladı. Husrevi, “İran’dan Süleymaniye ve Erbil kentlerine ve aynı zamanda hava sahanlığımızdan Irak Kürdistan Bölgesine doğru uçuşlar durdurulmuştur. Referandumun yapılması halinde kara sınırları da kapatılacaktır” açıklamasını yaptı.

#İran
#Irak
#Barzani
#IKBY
7 yıl önce