|

Erdoğan: 3 yolu var

Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Tusk ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Erdoğan ve Tusk bazı açıklamalarda bulundu. Mülteci krizine ilişkin önemli ifadeler kullanan Erdoğan, "Mülteci krizini aşmanın 3 yolu var" dedi.

Yeni Şafak
17:32 - 5/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 17:56 - 5/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya geldi. Erdoğan ve Tusk ortak açıklama yaptı.



AB üyelik süreci suni engellerden arındırılmalı


Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;



"Bölgesel sorunların arttığı bir dönemde bu ziyaret ayrı bir anlam taşıyor. AB ile diyalog ile istişarelerimizin iki taraf için de faydalı olacağını düşünüyorum. Avrupa'nın kaderini ve geleceğini Türkiye'den ayrı düşünmek imkansızdır. AB üyeliğinin bizim için stratejik bir tercih olduğunu yine vurguladık. AB ile müzakere ile sürecinin suni siyasi engellerden arındırılmasını tekrar belirttik. Özellikle vize serbestisi diyalogunun geliştirilmesi gerektiğini söyledik. Bu konularda sayın Tusk ile mutabıkız.



Her türlü iş birliğine açığız


Suriye krizinin sebep olduğu sığınmacı akını ile AB ülkelerinin daha yoğun şekilde bu sorunla yüzleştiğini görüyoruz. Avrupalı dostlarımız bu konuda ortak bir tutum belirleme çabası içindeler. Türkiye olarak bu konuda her türlü iş birliğine açık olduğumuzu belirttik.



Mülteci sorununun engellemenin 3 yolu var


Terörle etkin mücadelenin anahtarı, uluslararası işbirliğidir. Şunun bir defa bilinmesi gerekir, mülteci krizinin sebebinin, Suriye'deki savaş ve devlet terörü estiren Esed olduğunu hatırlatmak istiyorum. Ve eğer, mülteci sorununu engellemek istiyorsa atılması gereken 3 adım var, bunun biri eğit donattır, ikincisi terörden arındırılmış bölge ilanıdır, üçüncüsü de uçuşa yasak bölge ilanıdır. Bunlar bu sorunu içinde yaşayan Türkiye olarak bizim tespitlerimizdir.



Tusk: AB Türkiye ile işbirliğine hazır


Tusk'un açıklamasından öne çıkanlar şöyle;



"5 milyonu aşkın Türk, AB'de yaşıyor. Suriye'de tampon bölge konusuna da değindik. Türkiye'den de sınır denetimi bekliyoruz. AB Türkiye ile işbirliğine hazır. Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlal etmesi, son derece endişe verici bir durum. Kıbrıs meselesinin çözümü konusunda iş birliğine ve desteğe her an hazır olduğumuzun altını çiziyorum. Görüşmelerimiz devam edecek. Bu akşam dörtlü bir görüşme gerçekleştireceğiz."







#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Brüksel
#AB Konseyi Başkanı Donald Tusk
9 yıl önce