|

Erdoğan ile Ruhani'den ortak IKBY mesajı

Türkiye ve İran arasındaki anlaşmaların imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. IKBY konusunda Ruhani,"Yanlışını telafi etmeli" çağrısında bulunurken Erdoğan da "Mossad ile masaya oturularak verilen karar gayrimeşrudur" dedi.

Yeni Şafak
14:51 - 4/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:55 - 4/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sabah İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin davetiyle Tahran'a gitti. Ruhani'nin Erdoğan'ı resmi törenle karşılamasının ardından ikilinin görüşmesi gerçekleşti.

Türkiye ile İran arasındaki ticari anlaşmaların ardından liderler ortak açıklama yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Gösterilen ev sahipliği için şükranlarımı belirtmek isterim. İran halkının yüksek katılımıyla gerçekleştirilen seçim ile seçilen Ruhani'yi tebrik etmek isterim. Aramızdaki siyasi, askeri, kültürel konuları kapsayan görüşme yaptık. Bu vesileyle bakanlarımız ikili görüşmelerini gerçekleştirdiler. Aslında yıllar önce belirlediğimiz 30 milyar dolar hedefimiz vardı fakat son dönemlerde bu 10 milyar dolarda takılı kalmıştı.

Her türlü alanda yoğun bir şekilde arkadaşlarımızın çalışmalarını teşvik ettik. Merkez Bankalarımız anlaşmayı imzalayacak. Enerji işbirliğimizi yoğunlaştırma kararlılığı var.

"Mossad ile verilen karar gayrimeşrudur"

Irak sorunu önümüzdeki ilk madde haline gelmiş vaziyette. IKBY'nin gayrimeşru referandumunu zaten tanımadığımızı belirtmiştik. 350 km sınırla Kuzey'de Türkiye, Doğu'sunda İran, Güney'inde merkezi yönetim, Batısında Suriye. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi neyin referandumunu yapıyor. Kuzey Irak'ı İsrail'den başka tanıyan ülke yok. Mossad ile masaya oturularak verilen karar gayrimeşrudur. Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir. Kuzey Irak'a ağırlaştırılarak atılacak adımlar var. Suriye'de çatışmasızlık sürecini önemsiyoruz.

Ruhani'nin açıklamalarından satır başları:

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve birlikte bulunduğu heyetin davetime icap ettikleri için çok teşekkür ediyorum. İran ve Türkiye bölgenin güçlü ülkeleri olarak en önemli isimler. Son günlerde iki ülkenin ilişkileri siyasi ve ekonomi alanlarında daha da gelişecektir.

Gümrükler 24 saat çalışacak

Bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki hafta nihai sonuca varacaktır. İki Gümrük kapısı yarından itibaren 24 saat çalışacaklar, 3. Gümrük kapısı inşaat çalışmalarının ardından 24 saat çalışmaya başlayacaktır.

Petrol ve doğalgaz konusuyla ilgili Türk tarafı İran'dan daha fazla doğalgaz almaya hazır olduğunu belirtti. Yıllık 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefleniyor. Ortak turizm ajansları oluşturulacak.

"IKBY yanlışını telafi etmeli"

Temel amacımız bölgede barış ve istikrarı hakim kılmak. Mezhep ayrımcılığı bölgedeki yabancıların planı. İki ülke de ayrımcılığı kabul etmiyor. Kuzey Irak yanlışını telafi etmelidir. Irak ve Suriyeni'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Adı ne olursa olsun terörizmle mücadele edeceğiz.



#Erdoğan
7 yıl önce