|

Ermenistan'ın ilişkilerini düzeltmesinden yanayız

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Moskova, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinden yana olduklarını söyledi. Ukrayna krizinin çözümünde ise Minsk anlaşmasının tek alternatif olarak kalmaya devam ettiğini yineledi.

Yeni Şafak
18:09 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:16 - 22/04/2015 Çarşamba
AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normale dönmesinden yana olduğunu söyledi.



Moskova'dan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, "Moskova, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, Karabağ sorununun çözülmesi ve Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesinden yana" dedi



Lavrov, Rusya'nın, Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve sınırların açılmasına dair anlaşmayı desteklediğini anımsatarak, "Ancak anlaşma imzalanmasına rağmen Türkiye onaylamadığı için yürürlüğe girmedi. Biz bu anlaşmanın hayata geçmesine katkı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.



Rusya ve İran arasındaki S-300 anlaşması


Lavrov, İran'a S-300 sevkiyatından sonra bu ülkeye saldırmak isteyenlerin bunu yapmadan önce iki kere düşünmesi gerekeceğini söyledi.



S-300'lerin ortadoğuda güvenlik dengesini değiştirmeyeceğini savunan Lavrov, "İran'la askeri-teknik alandaki işbirliğimizi geliştireceğiz. S-300 ve BM Güvenlik Konseyi kararına paralel olarak İran'a silah teslimatına ilişkin kısıtlamalar kalkacak. İyi fırsatların doğacağını düşünüyorum, bu alanda çok şey yapabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.



Dünyadaki gelişmeler


Lavrov, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, Ukrayna'da barışın ve sükunetin hakim olmasını istediklerini belirtti.



Ukrayna krizinin çözümünde Minsk anlaşmasının tek alternatif olarak kalmaya devam ettiğini yineleyen Lavrov, ülke bütünlüğünün korunması gerektiğini belirtti.



Lavrov, Rusya-ABD ilişkilerini değerlendirirken, iki ülke arasındaki ilişkilerin "güven ama kontrol et" prensibine göre sürdürülmesi gerektiğine vurgu yaptı.



Ortadoğudaki duruma ilişkin konuşan Lavrov, yüzlerce Rus ve BDT ülkesi vatandaşının DAEŞ saflarında savaştığını ifade ederek, bu nedenle DAEŞ'i bir numaralı düşmanları olarak gördüklerini belirtti.



#Lavrov
#Rusya
#Moskova
#Ermenistan
#Türkiye
#karabağ
#Minsk anlaşması
9 yıl önce