|

Ermenistan'ın tutumu önlenemez çatışmalara neden olabilir

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Genel Sekreteri Haldun Yavaş, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki yaşananları değerlendirdi. Yavaş, "Ermenistan'ın Azerbaycan'da sivilleri ve çocukları öldürerek ateşkesi bozması, önlenmesi mümkün olmayan çatışmalara neden olabilir" dedi.

Yeni Şafak
14:41 - 29/04/2016 Cuma
Güncelleme: 12:51 - 29/04/2016 Cuma
AA
(HASEN) Genel Sekreteri Haldun Yavaş Ermenistan'ın ateşkesi bozmasının ve sivilleri öldürmesinin önlenmesi imkansız çatışmalara neden olabileceğini ifade etti.
(HASEN) Genel Sekreteri Haldun Yavaş Ermenistan'ın ateşkesi bozmasının ve sivilleri öldürmesinin önlenmesi imkansız çatışmalara neden olabileceğini ifade etti.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Genel Sekreteri Haldun Yavaş, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki yaşananları değerlendirdi. Yavaş, Ermenistan'ın çocuk yuvası, okul, sağlık ocağı veya ev ayırmadan, büyük çaplı silah, top, tank ve Grad tipli füzeleri kullanarak uzaktan sivil halka saldırmasının, DAEŞ'in Kilis'e yaptığı saldırılara çok benzediğini ifade etti.



Yapılan ağır taciz ateşlerine Azerbaycan tarafının, daha itidalli davranarak sadece askeri hedeflere karşı mukabelede bulunduğunu belirten Yavaş, "Ateşkese rağmen, bu tip ağır tahrikler devam ettiği takdirde, süratle tırmanarak ilerde daha büyük önlenmesi mümkün olmayan çatışmalara yol açabilir. Ermenistan'ın Azerbaycan'da sivilleri ve çocukları öldürerek ateşkesi bozması, önlenmesi mümkün olmayan çatışmalara neden olabilir. Bu bakımdan Ermenistan tarafının özellikle sivil hedeflere karşı daha dikkatli hareket etmesi ve provokatif olmamaya özen göstermesi önem arz ediyor." dedi.



Haldun Yavaş, cephe hattında yaşanan son ihlallerin sıradan bir ateşkes bozulması olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Burada Ermenistan tarafından siviller üzerinden yapılan ciddi bir tahrik söz konusu. Ayrıca Ermenistan'ın DAEŞ gibi bir terör örgütünün Kilis'te yaptığı ile benzer yöntemler kullanarak sivillere saldırmasına başta Minsk Grubu üyeleri olmak üzere uluslararası kamuoyundan da gerekli tepki gelmeli.Yoksa bölgede önü alınamayacak gerginlikler yaşanabilir" diye konuştu.



Bir ayda 34 yerleşim bölgesine 97 füze düştü


Ermenistan silahlı birliklerinin büyük çaplı silahlardan yoğun ateşleri sonucunda çok sayıda yerleşim birimine, köy sakinlerinin mülkiyetine ve tarımsal alanlarına ciddi hasar verildi, sivil halktan ölen ve yaralananlar oldu.



Toplamda 34 yerleşim bölgesine 97 füze düşerken, Terter ilçesinde 3, Ağdam'da 2 sivil öldürüldü, 34 kişi ise yaralandı.



Savaş bölgelerindeki enerji altyapıları da hedefte


Alınan bilgiye göre Ermenistan, bölgedeki sivillerin yanı sıra savaş bölgelerindeki enerji altyapılarını da hedef alıyor. Ayrıca temas hattı yakınında bulunan yerleşim birimleri istikametindeki ekin alanları, elektrik, su, yol, haberleşme, doğal gaz hatları ciddi zarar gördü. Yapılan ihlaller sonrasından okullar, sağlık kurumları, çocuk yuvaları, kültür evleri de dahil olmak üzere 18 sivil yerleşim birimi, ayrıca 27 yardımcı yapı ciddi hasara uğratıldı. Sivil halka ait 309 adet büyük baş hayvan öldürüldü.


#Haldun Yavaş
#Azerbaycan
#Ermenistan
8 yıl önce