|

Esed’den CIA tipi işkence

Esed rejiminin tutsak ettiği kadınlara yapılan muamele, CIA’nın deniz aşırı ülkelerde uyguladığı işkence dolu sorgu tekniklerini aratmıyor. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı’nın yayımladığı son rapor, kadınların Suriye’de esir pazarlığı için kullanıldığını, tecavüz ve işkencelere maruz kaldığını ortaya koydu.

Yeni Şafak
04:00 - 24/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:41 - 23/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Cenevre'de Suriye krizini ele alacak olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısının arefesinde Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN), Beşşar Esed güçleri esaretindeki Suriyeli kadınların dramını belgeleyen bir rapor hazırladı. Şam yönetimi tarafından tutuklanan kadınların ifadelerini içeren 42 sayfalık rapora göre, kadınlar Suriye'de bir “savaş silahı” olarak kullanılıyor. Suriye yönetimi tarafından keyfi şekilde gözaltına alınan kadınların çeşitli mahrumiyetler yaşadığı, tehditler aldığı, tek kişilik hücrelerde tecrit edildiği, cinsel taciz ve tecavüz de dahil pek çok işkenceye maruz kaldığı ortaya çıktı.



SIÇAN DOLU ODALAR


Kadınların 18 yaşından küçük çocuklarıyla fare dolu hücrelerde tutulduğunu da vurgulayan raporda, “Suriye yönetimi kadınlara yönelik dehşet verici, geniş ve sistematik ihlallerde bulunuyor. Kadınlar silahlı muhalif gruplarla yapılan esir değişimlerinde pazarlık kozu olarak kullanılıyor” ifadeleri dikkat çekiyor. Rejim güçlerinin işkence ettiği kadınlardan bazıları, sıçan dolu soğuk odalarda çıplak halde tutulduklarını, bazıları da çocuklarının önünde tecavüze uğradıklarını söyledi.



AİLELERİ DE DIŞLIYOR


Ancak kadınların yaşadığı zorluklar serbest kalınca da bitmiyor. “Suriye'deki Kadınların Esareti: Bir Savaş ve İşkence Silahı” adlı rapora göre, Esed'in cezaevlerinden kurtulan kadınlar işlerinden kovuluyor, hatta bazıları aileri tarafından dışlanıp eşlerinden boşanmak zorunda bırakılıyor. Raporun yayımlanmasının ardından konuşan EMHRN Başkanı Michel Tubiana, “Şiddetli ihlal ve saygısızlıklara maruz bırakılan kadınlara yeterli rehabilitasyon ve koruma mekanizmalarını sağlamak için uluslararası toplumun büyük çabalar sarf etmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Şam yönetiminin cezaevlerinde binlercesi kadın ve çocuk olmak üzere toplam 200 bin kişi bulunuyor.








#esed
#CIA
#suriye
9 yıl önce