|

Esed’i durdurun!

BM, Suriye rejiminin İdlib’e saldırmasından endişe edildiğini açıklayarak, nüfuzu olan ülkeleri Esed’e baskı yapmaya çağırdı. Sözcü Jens Laerke, milyonlarca Suriyelinin dar bir alanda sıkıştığını ve bölgenin adeta can pazarına döndüğünü dile getirip, “Böyle bir operasyonda burada büyük sivil kayıpları olur” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 20/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:33 - 20/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İdlib'de milyonlarca kişi sıkıştı.
İdlib'de milyonlarca kişi sıkıştı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Laerke, 3,5 milyonu aşkın mülteciyi misafir eden Türkiye'ye övgüler yağdırdı: "Cömert ve misafirperver olmayan diğer ülkeler için olağanüstü bir örnek oldunuz."

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Türkiye’nin dünyanın farklı yerlerinden mültecilere yaptığı ev sahipliğinin diğer ülkeler için olağanüstü bir örnek olduğunu söyledi. 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla Türk basınına verdiği demeçte Laerke, 3,5 milyon Suriyeli ile Irak ve Afganistan gibi ülkelerden yüz binlerce mülteciyi misafir etmesi nedeniyle Türkiye’ye övgüler yağdırdı.


AVRUPA SİZE YARDIM ETMELİ

“Dünya ve Birleşmiş Milletler sistemi tarafından Türkiye’nin başta Suriye’den olmak üzere dünyanın farklı yerlerinden mültecilere olağanüstü ev sahipliği yaptığı kabul ve tasdik edildi. Bundan dolayı çok çok memnunuz. Biz bunun Türkiye gibi cömert ve misafirperver olmayan dünyanın diğer ülkeleri için olağanüstü bir örnek olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla özellikle Türk insanına ve hükümetine mülteciler için gösterdikleri çaba için teşekkür ediyoruz” diyen Laerke, sığınmacı politikalarından ötürü Avrupa ülkelerini de şöyle eleştirdi: “Avrupa, mültecilere ev sahipliği yapan ve büyük fedakarlıklarda bulunan Türkiye gibi ülkelere yardım etmeli. Dünyadaki tüm hükümetlere ve insanlara mesajımız var: Sığınmacılar ve mülteciler tıpkı bizim gibi insandır. İçinde bulundukları durum kendi suçları değildir. Yaşamlarının bu çok zor anlarını aşmak için bizim insanlığımıza ihtiyaçları var.”


İdlib'e saldırı felaket olur

Suriye’nin İdlib kentinde olası bir insani felaketi durdurmak için Beşşar Esed rejiminin askeri saldırılarının önlenmesi çağrısında bulunan Jens Laerke, “Suriye’de önceden muhaliflerin kontrolündeki farklı bölgelerden yerinden edilen insanlar İdlib’e geldi ve nüfus keskin bir şekilde arttı. Dar bir alanda milyonlarca Suriyeli sıkıştı ve bölge adeta can pazarına döndü. Esed rejimi bölgeye her an saldırabilir. İdlib’e büyük çaplı askeri bir operasyon görürsek buradaki sivillerin acı çekmesi kaçınılmaz. Esed rejimi üzerinde nüfuzu olan ülkeler İdlib’e askeri bir operasyon yapılmaması için rejime baskı yapmalı” dedi. Rejimin uluslarası toplumu dinlemeyip İdlib’e saldırması halinde, buradaki sivil halkın Suriye içinde başka gidecek yeri olmadığını anımsatan Laerke, BM olarak tüm olasılıklara karşı hazırlık yaptıklarını ileri sürdü.

#​BM
#Suriye
#İdlib
#Jens Laerke
6 yıl önce
default-profile-img