|

Faşizmin biti kanlandı

Almanya’da İslam düşmanı AfD, Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki seçimlerde Merkel’in partisini de geride bırakarak ikinci oldu. Fransa’dan Hollanda’ya kadar Avrupa sağı zafer naraları atarak kutlama için sıraya girdi. Almanya Başbakanı Merkel yenilginin sorumluluğunu üstlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/09/2016 Salı
Güncelleme: 22:49 - 5/09/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Almanya'nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde yapılan eyalet meclisi seçimlerinde aşırı sağcı İslam düşmanı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, Başbakan Merkel'in genel başkanı olduğu CDU'yu geçerek ikinci parti oldu. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise birinci parti çıktı. AfD'nin Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde ikinci olması, Avrupa'daki aşırı sağı sevindirdi. 18 sandalye kazanan AfD'ye Avrupalı sağcılardan destek mesajı yağıyor.



KUTLAMA YARIŞI


Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen, Twitter'dan yayınladığı destek mesajında, “Dünün imkânsızı bugün gerçek oldu. AfD'nin vatanseverleri Bayan Merkel'in partisini süpürdü. Tebrikler” yazdı. Avusturya'dan sağ popülist Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz-Christian Strache da AfD'nin seçim sonucundan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Strache, Facebook üzerinden, “Tebrikler ve 9'uncu Alman eyalet meclisine hoşgeldiniz. Üstelik de ikinci parti olarak! Doğru yol” mesajını paylaştı. Hollanda'da kısa süre önce 2017 parlamento seçimleri için “ İslamlaşmadan arınma” başlıklı seçim vaatlerini açıklayan Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de AfD'yi kutladı. Wilders, kısa mesajında “Tebrikler AfD” diye yazdı.



KAN KAYBETTİ


Mecklenburg-Vorpommern seçim kurulu tarafından açıklanan geçici resmi sonuçlara göre, eyalette SPD, 2011'deki seçime göre yüzde 5 oy kaybetmesine rağmen yüzde 30,6 oy oranıyla seçimden galip çıktı. Eyalette ilk kez seçimlere katılan aşırı sağcı İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi de yüzde 20,8 oranında oy alarak ikinci sırada yer aldı. Başbakan Angela Merkel'in genel başkanı olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ise yüzde 4 oranında oy kaybederek yüzde 19'da kaldı. Genel seçimlerde Merkel'in seçim bölgesinin de içinde bulunduğu eyalette CDU, üçüncü sıraya gerileyerek tarihinin en kötü sonucunu aldı. Oyların yüzde 5,2'sini yitiren Sol Parti de yüzde 13,2 oyla dördüncü sırada yer aldı. Bir önceki seçimlere göre yüzde 3,9 oranında oy kaybeden Yeşiller Partisi yüzde 4,8 oyla, yüzde 5'lik seçim barajının geçemeyerek meclisin dışında kaldı.



SORUMLULUĞU ÜSTLENDİ


Çin'de Hangcou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde seçim sonucunu değerlendiren Merkel, yenilgiyi üstlendi ancak mülteci politikasını da savundu. Merkel, “Bundan sonra yapmamız gereken, başta ben olmak üzere seçmenin güvenini nasıl yeniden kazanacağımız konusunda kafa yormaktır” diye konuştu.


#AfD
#Mecklenburg
#Faşizm
8 yıl önce