|

Felluce çıkmazı

Irak’ta IŞİD’in elindeki Felluce’ye yönelik operasyonlar kapsamında kentin güney sınırında yer alan Fırat Nehri’ne ulaşıldığı bildirilirdi. 50 bin sivilin yaşadığı kentten sadece 100 ailenin kaçabildiği ve bu kişilerin Felluce’deki zor şartları andıran çadır kamplara yerleştirildiği belirtiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 30/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 04:36 - 30/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Felluce'de IŞİD'e yönelik saldırıda yer alan Şii milisler top ateşlerken bir araya gelip selfie çekti.
Felluce'de IŞİD'e yönelik saldırıda yer alan Şii milisler top ateşlerken bir araya gelip selfie çekti.

Irak ordusunun, Enbar'a bağlı Felluce'yi terör örgütü IŞİD'den alma operasyonları kapsamında Felluce'nin güney sınırında yer alan Fırat Nehri'ne ulaştığı bildirildi. Felluce'ye ulaşmak için arada sadece Fırat Nehri'nin kaldığına işaret eden Enbar Operasyonlar Komutanı Tümgeneral İsmail el-Mehlavi, “Ordu birlikleri, El-Amiriyye nahiyesi ile Felluce'yi birbirine bağlayan yolun denetimini sağladı. Operasyonda 11 IŞİD militanı öldürüldü, örgüte ait 4 araç kullanılamaz hale geldi." dedi.



Öte yandan 50 bin sivilin yaşadığı kentten sadece 100 aile, yaşanan çatışma ve hava saldırıları sonucu evlerini terkederek Enbar'ın kuzeyindeki et-Tertar bölgesinde ordu denetiminde kurulan çadır kamplara geçebildi. Çadır kamp alanına gelen aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu Felluceli aileler, ordu mensupları tarafından IŞİD üyesi olmaları şüphesiyle kimlik sorgulaması ve yoğun aramalara tabi tutuluyor.



'Güvensiz' bölge

Felluce'den bombardıman yüzünden kaçtıklarını söyleyen Um Salih, “Mermiler başımızın üstünden geçiyordu. Yüksek hava sıcaklığından dolayı bazı aileler yaşlı ve çocuklar yüzünden tekrar çatışmaların olduğu Felluce'ye geri döndü. Perişan bir durumdayız. Yiyecek ve ilaç sıkıntımız vardı." açıklamasında bulundu. Bir diğer Felluceli Um Omran da, “Felluce'de bir adet gaz tüpü 50 dolara satılıyordu. Yiyecek hiçbir şey bulamıyorduk. Yüksek tansiyon ve kalp hastasıyım, ilacımı bulamıyordum." ifadelerini kullandı. Felluce'den zor şartlar altında kaçmayı başarabildiklerini belirten Nebil İsavi ise, Felluce'den kaçanlar için kurulan ordu denetimindeki güvenli bölge için “Burada kurulan çadır kampların sayısı yetmiyor çünkü evini terkeden aileler buraya akın ediyor. Buradaki durum da içler acısı." diye konuştu.







Peşmerge'den Musul hamlesi

Irak'ta IŞİD'e karşı Felluce operasyonu sürerken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçleri, dün sabah, IŞİD'in elinde tuttuğu Musul'un Hazır bölgesindeki stratejik noktaları geri almak için 5 bin 500 Peşmerge'nin katıldığı geniş çaplı operasyon başlattı. Operasyon sonucu 4 köyün geri alındığı, 17 militanın da öldürüldüğü belirtildi. Operasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Peşmerge Komutanı Şerzad Zaholi, “Başlatılan operasyon sonucu Zehra Hatun, El-Muftiye, Verdek ve Tıl Esved köylerini IŞİD'den geri aldık." dedi. IKBY Güvenlik Ajansı'ndan yapılan açıklamada “Bu operasyon, Musul'u elinde tutan IŞİD üzerindeki baskıyı artırıp kentin kurtarılması için yapılan hazırlık çalışmalarıdır" denildi.




Haşdi Şabi milisleri operasyonu böldü

Felluce operasyonuna katılan Iraklı aşiretler, Haşdi Şabi'nin operasyon sırasında yaptığı ihlalleri protesto ederek operasyondan çekildiklerini ilan etti. Felluce Dera Tugayı'ndan Yüzbaşı Firas El-Cemili; el-Cemile, el-Lahib ve el-Halabise aşiretlerinden iki yüze aşkın unsurun Haşdi Şabi'nin yaptığı ihlaller yüzünden savaştan çekilme kararı aldığını söyledi. El-Cemili, bu karardan önce askerlerin Haşdi Şabi milislerinin faaliyetlerinin durdurulmasını talep ettiğini ancak bu talep gerçekleşmeyince savaş bölgesinden hemen çekildiklerini söyledi. El-Cemili, Haşdi Şabi'nin girdikleri bölgelerde sivilleri tutukladığını, camilere saldırdığını ve sivillerin evlerini yakıp yağmaladığını iddia etti.



İstenmeyen adam Kasım Süleymani

İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani'nin Felluce operasyonu kapsamında Şii milislere öncülük etmek için bölgeye gitmesine Iraklıların tepkisi artıyor.







Irak'ın Enbar bölgesinden üç meclis üyesi, Süleymani'nin ziyaretinin bölgedeki mezhep gerginliklerini arttırabileceği uyarısında bulundu. Meclis üyesi Hamid el-Mutlak, “Biz İranlı değiliz, Iraklıyız." derken, Selim el-İssawi Süleymani'nin ziyaretinin bölgede hoş karşılanmadığını belirtti. Bir diğer Felluce meclis üyesi Lika Wardi de Süleymani'nin bölgedeki mezhep gerginliklerinden yararlanmak istediğine işaret etti.


#Felluce
#Suriye
#Kasım Süleymani​
8 yıl önce