|

Felluce yanıyor!

Irak ordu güçleri, Şii milisler ve uluslararası koalisyonun hava desteğiyle IŞİD’in kontrolündeki Felluce kentine girdi. IŞİD havan topu, Katyuşa füzeleri ve mayınlarla direniyor. Musul’da ilerleyen Peşmerge birlikleri dört köyü IŞİD’den geri aldı. Başkent Bağdad’da ise peşpeşe düzenlenen bombalı saldırılarda en az 22 kişi öldü, 62 kişi yaralandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2016 Tuesday
Güncelleme: 20:42 - 30/05/2016 Monday
Yeni Şafak

Irak ordusuna bağlı güvenlik güçlerinin ve bölgedeki mahalli aşiretlerin, uluslararası koalisyon güçlerinin hava desteğiyle IŞİD'in elinde tuttuğu Felluce kentine üç koldan girdiği belirtildi. Enbar İl Meclisi Güvenlik Komisyonu Üyesi Raci Barakat, “Felluce'yi kurtarma operasyonuna katılan güçler sabahın erken saatlerinde kente üç koldan girmeyi başardı. Söz konusu güçler kentin güney, doğu ve kuzey cephelerinden ilerleme sağlıyor.” dedi. IŞİD'in Iraklı güçlerin ilerlemesini engellemek için bomba yüklü araçlarla saldırı başlattığını aktaran Barakat, “Havan topu, katyuşa füzeleri ve yere döşenen mayınlarla kente girilmesini önlemeye çalışıyorlar” diye konuştu.



PEŞMERGE MUSUL'DA İLERLİYOR


Öte yandan ABD'nin hava operasyonlarıyla desteklediği peşmerge birlikleri Musul'da, Hazır bölgesindeki dört köyü IŞİD'den geri aldı. Musul operasyonuna 5 binden fazla peşmerge ağır silahlarla katılıyor. 60 kilometrekarelik alanın örgütten alındığı ve örgüte ait 9 bombalı aracın imha edildiği duyurulurken Musul'un doğusunda yer alan 30 IŞİD hedefinin, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçakları tarafından vurulduğu kaydedildi. IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dışişleri Sorumlusu Hemin Havrami 5 peşmergenin öldürüldüğünü kaydetti. İngiliz The Guardian gazetesi, en az 15 ABD ve Kanada askerinin peşmerge ile birlikte cephede savaştığını aktardı.



BAĞDAD'DA İNTİKAM SALDIRISI


Irak ordusu Felluce'yi almak için saldırırken başkent Bağdad'da peşpeşe düzenlenen bombalı saldırılarda 22 kişi öldü, 62 kişi yaralandı. Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Bağdat'ın kuzeyindeki Şaab bölgesindeki Eş-Şellal halk çarşısında düzenlenen intihar saldırısında, aralarında intihar eylemcisinin de bulunduğu 12 kişi öldü, 33 kişi yaralandı. Tarimiyye bölgesindeki polis merkezi önünde bomba yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda ise 4 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Sadr bölgesinde ise park halinde bulunan bomba yüklü bir motosikletin patlatılması sonucu 3 kişi ölürken 12 kişi yaralandı. Nehrevan bölgesindeki bombalı saldırıda ise 3 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Saldırıların sorumluluğunu ise henüz üstlenen olmadı.



'Irak'tan elini çek'






Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, “İran, Irak'tan elini çekmeli, Irak başta olmak üzere bölge ülkelerin içişlerine müdahale etmemeli” dedi. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında, İran'ı teröre destek vermekle suçlayan Cubeyr, “İran'ın her ne şekilde olursa olsun Irak'ta bulunması ve Şii milislerini göndererek bu ülkede mezhepçilik amaçlı eğitmesi kabul edilemez.” ifadesini kullandı. Öte yandan İslamî Şura Meclisi milletvekilleri ile bir araya gelen İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani ise Irak'ı yöneten kadroların İran'a bağımlı olduğunu itiraf etti.



#Şii milisler
#IŞİD
#Felluce
#Irak ordusu
8 years ago