|

Fransa'da başabaş seçim

23 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı seçimine giden Fransa, sadece kendi geleceğine değil, Avrupa’nın geleceğine de karar verecek. Bir Rothschild çalışanı olan ve son anda yarışa katılan Macron, seçimin en büyük favorisi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 04:20 - 22/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Fransa'da başabaş seçim
​Fransa'da başabaş seçim

Fransa yarın ülkenin geleceği açısından kritik bir seçime gidiyor. Ülkede yapılacak seçimlerin, Avrupa’nın geleceği için de belirleyici olacağı yorumlanıyor. 23 Nisan’da düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turunda dört kuvvetli aday bulunuyor. Bunlardan birincisi, Yürüyüş (En Marche) adlı bağımsız bir hareket kurarak Cumhurbaşkanlığı adayı olan, eski bir Rothschild çalışanı Emmanuel Macron. İkincisi ise, aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Marine Le Pen. Üçüncüsü aşırı solun adayı ve son birkaç haftada sürpriz atılım yapan Jean-Luc Melenchon. Dördüncü aday ise ilk başlarda seçimin favorisi gösterilen fakat eşi ve çocuklarıyla ilgili yolsuzluk iddiaları nedeniyle sarsılan François Fillon. Le Pen ve merkezdeki Macron’un oyları yüzde 22’lerde gözükürken, onları yüzde 20’yle Melenchon, yüzde 19’la Fillon izliyor. Yarın yapılacak ilk turda, hiçbir adayın Cumhurbaşkanlığı için yeterli oyu alması beklenmiyor. İkinci tur için en kuvvetli adaylar ise Macron ve Le Pen.

OBAMACI VS TRUMPÇI

Fransa seçimi aynı zamanda ABD seçimlerinin de izdüşümünü yansıtıyor. Fransa’da popüler bir isim olan ABD eski Başkanı Barack Obama, Emmanuel Macron’a yönelik desteğini açıklamıştı. İkilinin geçen perşembe günü yaptığı bir telefon görüşmesi de medyaya yansıdı. Le Pen ise ABD Başkanı Donald Trump ile çalışmanın Fransa için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.

Adayların mevcut politikaları
François Fillon:
Avrupa Birliği: Muhafazakar aday, AB’yi destekliyor ancak birlik üyesi ülkeler arasında serbest geçiş sağlayan Schengen sistemine karşı çıkıyor. Dış siyaset: Moskova yönetimiyle daha sıkı ilişkiler kurmayı destekleyen Fillon, ABD ve NATO ülkeleriyle ilişkilerini de güçlü tutmayı istiyor. Mülteci sorunu: Eski başbakan, Fransa’ya giren mülteci sayısına bir kota koyma taraftarı.
Marine Le Pen:
Avrupa Birliği: Aşırı sağcı lider, Fransa’nın AB ile ilişkilerinin yeniden müzakere edilmesini savunuyor ve kazandığı takdirde Fransa’nın AB’den ayrılabileceğini belirtiyor. Dış siyaset: Le Pen, Moskova yönetimiyle daha güçlü ilişkiler kurmak isterken Suriye rejim hükümetine müdahaleye karşı çıkıyor. Le Pen, Fransa’nın NATO üyeliğini de eleştiriyor. Mülteci sorunu: Ulusal Cephe lideri, yılda 10 binden fazla göçmenin ülkeye alınmamasını savunuyor. İslam karşıtı olan Le Pen, kendisini Avrupa’daki diğer İslam karşıtı aşırı sağ liderlerle birlik olarak görüyor.
Emmanuel Macron:
Avrupa Birliği: Fransa’da Rothschild’in yatırım bankasında çalışan bir finans uzmanı olan Macron, AB’ye daha fazla entegre olmak istiyor. Dış siyaset: Macron, Suriye’de kimyasal silah kullanan Esed rejimine müdahale edilmesini destekliyor ve Rusya’yı kendisine karşı çalışmakla suçluyor. Mülteci sorunu: Macron, güçlü AB sınırlarını ve birleşik bir Avrupa politikasını destekliyor.
Jean-Luc Melenchon:
Avrupa Birliği: Solcu Melenchon, AB’yi, yeni liberal ekonomi politikaları için bir araç olmakla eleştiriyor. Melenchon, seçilmesi halinde, Fransa’nın AB bağlarını yeniden müzakere etmeyi ve ülkenin üyeliğini referanduma götürmeyi planlıyor. Dış siyaset: Melenchon, NATO karşıtı bir aday ve Moskova ile agresif ilişkilere karşı. Esed rejimine müdahaleye de karşı çıkıyor. Mülteci Sorunu: Melenchon, Fransa’nın hali hazırdaki mülteci politikasına bir alternatif sunmadı.
#Cumhurbaşkanlığı seçimi
#Fransa
#ABD
#Donald Trump
7 yıl önce