|

Fransa’da sıkıyönetim

Fransa, bir dizi terör saldırılarından sonra ilan edilen OHAL uygulamasının ardından kanunlaşan yeni terörle mücadele yasa tasarısı ile sıkıyönetime geçti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/10/2017 Cuma
Güncelleme: 00:53 - 20/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Fransa OHAL'den sıkıyönetime geçiş yaptı.
​Fransa OHAL'den sıkıyönetime geçiş yaptı.

Ülkede Kasım 2015’te yaşanan bir dizi terör saldırısının üzerine ilan edilen olağanüstü hal uygulamasının yerine geçecek yeni terörle mücadele yasa tasarısı, Ekim ayı başında Ulusal Meclis’te onaylanmasının ardından, parlamentonun üst kanadı olan Senato’da kabul edilerek kanunlaştı.

İlan edildiğinden bu yana altı kez uzatılan OHAL uygulamasının 1 Kasım’da sona ermesiyle birlikte yürürlüğe girecek olan yasa, hükümet çevreleri ve ülkedeki aşırı sağ kesim tarafından olumlu karşılanırken, içindeki bazı maddelerin bireysel hak ve özgürlükleri ihlal edebileceği gerekçesiyle eleştiriliyor. Güvenlik güçlerine geniş yetkiler veren yeni yasanın 2020 yılı sonuna kadar yürürlükte kalması ve yasa maddelerinin her sene gözden geçirilmesi öngörülüyor. Yeni yasaya göre cami, kilise ve ibadet mekanları altı aya kadar kapatılabilecek. Terörizm ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen bireylerin evleri mahkeme emriyle aranabilecek, arama sırasında bu kişiler gözetim altında tutulabilecek, yine bu kişiler kasaba ya da şehir dışına çıkmaları yasaklanabilecek. Eğer yaşadıkları bölgeyi terk etmek isterlerse, elektronik kelepçe takılarak talepleri yerine getirilecek.

#Fransa
#OHAL
#Sıkıyönetim
6 yıl önce