|

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı ırkçı mı olacak?

Fransa'da Mayıs 2017'de gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en güçlü iki partiden birisi olan Cumhuriyetçilerin adaylığına Fillon seçildi. Merkez sağın adayı Fillon, aşırı sağcı Le Pen ile mücadele edecek. Adaylığı kesinleşen Fillon'un İslam'a, Türkiye'ye ve göçmenlere bakış açısı ise, aşırı sağ ile büyük ölçüde benzerlik gösteriyor.

Yeni Şafak
12:30 - 28/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:59 - 28/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Fransa'da merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon oldu. Fillon, Müslüman ve göçmen karşıtı politikalarıyla biliniyor.
Fransa'da merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon oldu. Fillon, Müslüman ve göçmen karşıtı politikalarıyla biliniyor.

Fransa'da Mayıs 2017'de gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde merkez sağın adaylığı için yapılan önseçimin ilk turunda sürpriz yaşandı. Eski Fransa Başbakanı François Fillon oyların yaklaşık yüzde 44'ünü alarak ilk sırada yer aldı, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise üçüncü sırada kalarak elendi. Dün ikinci turu yapılan ön seçimlerin galibi Fillon, yüzde 70'e yakın bir oranla, merkez sağın cumhurbaşkanı adayı olarak seçildi.



Fransa'da Fillon'un partisi (Merkez sağ) Cumhuriyetçiler, aşırı sağcı olarak nitelendirilen Le Pen ile mücadele edecek. Merkez sağ ve aşırı sağ şeklinde ayrım yapılıyor, ancak Fillon'un da Le Pen'in lideri Marine Le Pen'in de söylemleri birbirine çok benziyor. İki lider de göçmen karşıtı ve ırkçı bir politikayla hareket ediyor.



Nicolas Sarkozy döneminde Fransa Başbakanlığı Fillon'un siyasi hayatı genel itibarı ile şöyle;



2007'de dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından Başbakan olarak atandı. 2012'de de sosyalist François Hollande Fransa Cumhurbaşkanı seçilene kadar Başbakanlık görevini sürdürdü.



Fillon'un radikal idolü: Demir Lady



Muhafazakar kesimi temsil eden Fillon, yabancılara ve Müslümanlara yönelik sert tutumu biliniyor. Fillon, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine de karşı.



Rusya ve İran'la daha yakın ilişkiler kurulması gerektiğini savunan Fillon, ekonomi politikalarında ise İngiliz Margaret Thatcher'ın yönetim şeklini benimsiyor. Thatcer, İngiltere'nin devleti küçülterek serbest piyasayı güçlendiren mali politikalarıyla biliniyordu.



  • Thatcher, benimsediği radikal politikaları ve siyasetinden asla taviz vermemesi nedeniyle "Demir Lady" olarak tanınıyordu.
Göçmen düşmanı

Göçmen karşıtı Fillon, Fransız Parlamentosunun çeşitli sınırlamalar yapmasını ve ülkedeki göçmen sayısının en düşük seviyeye indirilmesi için elinden geçeni yapacağını söylüyor. İslam'a ve Müslümanlara karşı da ön yargılı bir bakış açısına sahip olan Fillon, geçtiğimiz yaz en çok tartışılan 'haşema yasağı' skandalını da destekleyen isimler arasında.



  • Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin en güçlü adayları olarak merkez sağın adayı Fillon ve aşırı sağ Ulusal Cephe Partisinin lideri Marine Le Pen gösteriliyor. Fransa'da henüz adayını belirlememiş olan iktidardaki Sosyalist Partiye ise kamuoyu yoklamalarında fazla şans tanınmıyor.










#Fransa
#François Fillon
#Fransa Seçimleri
#Başkanlık Seçimleri
7 yıl önce