|

Juncker'dan gerilimi tırmandıran açıklama

Letonya, Estonya, İngiltere ve Fransa'nın Türkiye lehine açıklamalarına rağmen, AB Komisyonu Başkanı Juncker, Avrupa Birliği-Türkiye arasındaki gerilimi tırmandırıyor.

Yeni Şafak
11:01 - 13/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 22:27 - 13/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker
​AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB dönem başkanı Letonya'nın ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Türkiye ile ilişkilerin sürdürülmesine yönelik açıklamalarına rağmen, gerilimi tırmandıran açıklamalar yaptı. Juncker, Türkiye'nin AB'den uzaklaşmakta olduğunu savunarak, 'Öngörülebilir gelecekte' Türkiye'nin birliğe üyeliğinin gerçekleşmeyeceğini öne sürdü.

Juncker, "AB, Türk halkına her zaman elini uzatacak fakat Türkiye, üyelik müzakerelerinin başarısız olması için zemin hazırlıyor gibi görünüyor" şeklinde ifadeler kullandı.

Kim ne demişti?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye-AB müzakerelerinin durdurulmasıyla ilgili tartışmaları şöyle değerlendirmişti:

Estonya: Türkiye vazgeçilmez
AB dönem başkanlığını yürüten Estonya'nın Dışişleri Bakanı Mikser, Almanya'daki seçimler öncesi Türkiye ve Erdoğan düşmanlığı söylemlere değinerek "
Türkiye AB’nin vazgeçilmez bir partneri olduğunu düşünmemiz lazım.
Türkiye bu bölgenin güvenliğinde çok önemli bir aktör. Aynı zamanda en güçlü ve askeri durumu en iyi olan NATO müttefiklerinden biridir" dedi.
  • İngiltere: Türkiye hepimiz için önemli
  • İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Türkiye’nin çok zor bir süreçten geçtiğinin gözardı edilmemesi ve AB’den uzaklaştırılmaması gerektiğini belirterek,
    “Türkiye çok büyük ve hepimiz için stratejik olarak çok önemli bir ülke”
    dedi.
İrlanda: Diyalog kanalı açık olmalı
İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanı Simon Coveney ise “AB’nin Türkiye’ye yakın durması önemli. Türkiye ile diyalog kanalının açık tutulması ve
Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin devam etmesi gerekir”
diye konuştu.
Macaristan: Türkiye ile ortaklık AB'nin temel çıkarları arasında

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, "Türkiye ile stratejik bir ortaklık oluşturmak AB'nin temel çıkarları arasında yer alıyor." açıklamasını yaptı.

#Avrupa Birliği
#Fransa
#Letonya
#Türkiye
7 yıl önce