|

Gine dünyaya açılıyor

50 yıl sonra demokratik bir seçim yapan Afrika'nın incisi Gine, kapılarını dünyaya açtı. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Gine Devlet Başkanı Alpha Condé’nin eşi Djéné Condé Albayrak Grubu’na gerçekleştirdiği ziyarette Türk iş adamlarına yatırım çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/02/2016 Salı
Güncelleme: 00:48 - 23/02/2016 Salı
Yeni Şafak

İlki 2010'da 2. si geçtiğimiz ekim ayında yapılan demokratik başkanlık seçimleri Gine tarihinde bir ilk oldu. 50 yıl aradan sonra demokratik ve özgür bir seçim yapıldı. Her 2 seçimde de sandıktan lider olarak çıkan Devlet Başkanı Alpha Condé'nin eşi Djéné Condé, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. İstanbul'da ülkesine yönelik yatırım imkanları konusunda bilgilendirmek üzere Albayrak Grubu'na da bir ziyarette bulunan Conde ve beraberindeki heyet, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Albayrak tarafından ağırlandı.



UMUTLAR YENİDEN YEŞERDİ


Ziyaret sırasında Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Conde, eşinin zaferiyle sonuçlanan seçimlerin Gine halkı için anlamının çok büyük olduğunu belirterek “Bu demek oluyor ki ülkenin gelişimi ve toplumsal birlik için vizyonu olan bir isim kazandı. Diktatörlüğün ve askeri rejimlerin bitmesiyle de halk umutlarını tekrar yeşertmeye başladı.” dedi. Gine'de first lady olmanın hem avantajı hem de dezavantajı olduğunu ifade eden Djéné Condé şunları söyledi:


“Kurmuş olduğum bir vakıf aracılığıyla diğer insanlara yardım götürüyoruz. Bu imkan sayesinde sosyal olarak sokak çocuklarına, yetim çocuklara yardım ediyoruz. Bu statü yardım eli uzatma fırsatını tanıdı bana. Ev kadını olsak dahi tabi ki yardım elimizi her zaman uzatabiliriz ama first lady olarak yardım için daha çok fırsat ve aracımız oluyor. Dezavantajları ise özel hayatımızla ilgili. Çocuklarımızla eşimizle vakit geçiremiyoruz.”



ÇOCUK ÖLÜMLERİ ÇOK FAZLA


Afrika kıtasının batısında bulunan Gine'de hamileliğe ve doğuma bağlı hayatını kaybeden kadın ve bebek sayısının oldukça fazla olduğunu ifade eden Conde, şöyle konuştu: Gine'de doğan 0-5 arası çocukların ölüm oranı da Senegal'de ya da diğer bir Afrika ülkesinde doğan çocukların ölüm oranına göre daha fazla. Rakamlar bunu gösteriyor. Ölümler o kadar doğal karşılanıyor ki. Bazen ufak bir takiple bile hamile kadınlarımızın hayatını kurtarıyoruz. Bu kadınlar izole, ulaşımı zor yerlerde yaşıyorlar. Hiçbir araç yok. Doğum yapacaklar ise önce kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyorlar. Bu soruna motor ambulanslarla çare olmaya çalıştık. İki tekerleği olan motor ambulanslar zorlu yollarda da rahatça ilerleyebiliyorlar. 14 motor ambulansı ülke genelinde kullanmaya başladık.”



Türkiye Avrupalılar gibi bencil değil


Türkiye'nin hem din hem kültür hem de sosyal ve aile bağları açısından Gine ile büyük benzerlik göstertiğini ifade eden Djéné Condé " Bu açıdan Türkiye'yi önemsiyoruz" dedi. Condé şunları kaydetti: Gine ile ilişkisi olan diğer Avrupa ülkeleri gibi bencil bir yaklaşım içinde olmaması ve mütevazılığı Türkiye ike ilişkilerimizi daha çok geliştirmemiz için bizi cezbediyor.



Çocukları AIDS'ten korumalıyız


Djéné Condé Gine'de kadınların pek çok hastalıkla mücedele ettiğini belirterek AIDS'in de bunlardan biri olduğunu belirtti. Bu hastalıkla mücadelede özellikle anneden çocuklara geçmemesi üzerine fokuslandıklarını kaydeden Conde, bunun yanı sıra göğüs ve rahim ağzı kanserinden hayatını kaybedenlerin sayısının da oldukça yüksek olduğunu dile getirdi. Conde, “Bu iki kanser çeşidi de erken teşhis ve tedavi ile atlatılabilir ama Gine'de kadınlar rahim ağzı kanseri olduklarında bunu saklıyorlar. Bunu utanılacak bir hastalık olarak görüyorlar ve zamanında müdahale edilmediği içinde hastanın hayatını kurtarmak için geç kalınıyor” dedi.


#Afrika kıtası
#Gine
#Alpha Condé
8 yıl önce