|

Gökdelen her yıl batıyor ve yan yatıyor

ABD'nin San Francisco şehrinde, yapımı 350 milyon dolara mâl olan 200 metrelik dev gökdelen Millennium Tower neredeyse yarım metre zemine batarken, 35 cm de yana yattı.

Yeni Şafak
15:04 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 15:12 - 7/11/2017 Salı
Diğer
Milenyum Tower, her yıl 5 cm batıyor.
Milenyum Tower, her yıl 5 cm batıyor.

San Francisco şehrinin finans merkezinde yer alan 58 katlı Millennium Tower her geçen gün yana yatmaya ve batmaya devam ediyor.

Dev gökdelen, tamamlandığı 2008 yılından itibaren 43 santimetre batarken, 35.5 santimetre de yanı başındaki Salesforce binasına doğru yana yattı. Uydu görüntülerine göre bina, her yıl 5 cm batıyor. Buna rağmen müfettişler oturmak için uygundur raporu verdi.


Gökdelen yapan Millennium Partners, durumdan, 2010 yılında başlanan şehir ulaşım hattı Transbay Transit Center inşaatını sorumlu tutuyor. Metro tüneli ve yeraltı payandası için 18 metre derinliğinde temel kazılan bölgede, gökdelen müteahhitleri yeni terminal için çok fazla su pompalandığını da iddia ediyor.

  • Ulaştırma hattının yapımından sorumlu Transbay Joint Powers Authority ise iddiayı reddederek Millennium Tower'ın inşaattan iki yıl önce yana yatmaya başladığı belirtti.

Uzmanlar ise San Francisco Belediyesi'ne dikkati çekiyor. 1000 civarı kazıkla 24 metrelik derinlikte temeli olan gökdelenin kumlu bir zeminde tutundurulduğu oysa 61 metredeki kaya zemine inilmesi gerektiği ve belediyenin inşaata izin vermemesi gerektiğini belirtiliyor.

#Millennium Partners
6 yıl önce