|

Grev yayılıyor

Fransa’da istihdam yasasında yapılmak istenen değişikliklere karşı başlatılan grevler ulaştırma sektörüne de sıçradı. Euro 2016 öncesi, uçak seferlerinin etkilenmesi gündemde!

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2016 Tuesday
Güncelleme: 20:58 - 30/05/2016 Monday
Yeni Şafak

Fransa'da hükümetin istihdam yasasında yapmak istediği değişikliklere karşı başlatılan grevler ulaştırma sektörüne de yayıldı. Air France pilotları uzun süreli grevlere katılma kararı alırken, 360 sendikanın katıldığı eylemlerin, Euro 2016 öncesi tren seferleri, Paris Metrosu, uçak seferlerini de etkilemesi bekleniyor. Grevci işçiler ülke 10 Haziran'da başlayıp, bir ay sürecek Euro 2016 futbol şampiyonasına kısa bir süre kala başlatılan grevlerin hükümetin üzerindeki tasarıyı geri çekmesini arttırmasını umuyor.



PİLOTLAR DA KATILACAK


Demiryolu şirketi SNCF çalışanları bugün akşamdan itibaren greve gideceklerini açıklarken, Air France pilotları da yaptıkları oylamada prensip olarak uzun süreli, ucu açık grevlere katılma kararı aldı. Paris Metrosu çalışanları Perşembe günü greve başlayacaklarını duyururken, hava trafik kontrolleri de Cuma gününden itibaren grev yapma tehdidinde bulundu. Grevlerin ulaşımı nasıl etkileyeceği kaç işçinin greve katılacağına bağlı. Ulaşım sektöründeki sendikalar bu yıl daha önce de birkaç kez grev yapmış ancak grevlere çok az işçi katılmıştı.



Orantısız güçten kaçının


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Fransız güvenlik güçlerinin çalışma yasası reformunu protesto eden göstericilere karşı giderek sertleşen müdahalelerinden duyulan endişeyi dile getirerek, Fransız yetkilileri göstericilere karşı orantısız güç kullanmaktan kaçınmaya davet etti. Demokrasilerde diyaloğun gerekliliğine inandıklarını belirten Bilgiç, şunları söyledi: “Olayların en kısa sürede yatışması için Fransız makamlarına ve gösterilere katılanlara itidal çağrısında bulunuyoruz. Fransız güvenlik güçlerini göstericilere karşı orantısız güç kullanmaktan kaçınmaya davet ediyoruz.”


#Fransa
#İstihdam yasası
#Tanju Bilgiç
8 years ago