|

Güney Kıbrıs'da sandıktan koalisyon çıktı

Güney Kıbrıs Rum yönetiminde dün düzenlenen genel seçimde, Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) oyların yüzde 30,69’unu alarak birinci oldu. Bu sonucun ardından Rum kesiminde yine bir koalisyon hükümeti kurulucak.

Yeni Şafak
10:52 - 23/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 08:03 - 23/05/2016 Pazartesi
AA

Rum yönetimi seçim kurulunca açıklanan resmi sonuçlara göre, sekiz parti barajı aşarak meclise girebildi. Averof Neofitu liderliğindeki DİSİ yüzde 30,69 oy alarak 18 milletvekilliği aldı. Yeni Güçler-Sol Parti ile seçimlere giren Andros Kiprianu başkanlığındaki Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) yüzde 25,67 oyla 16 sandalye kazandı. Aşırı sağ Ulusal Halk Cephesi (ELAM) de seçim barajını geçerek yüzde 3,7 oyla mecliste iki milletvekiliyle temsil edilme hakkına sahip oldu.



Seçim kurulu, katılımın yüzde 66,7 olduğunu kaydetti.



Meclise girmeyi başaran partilerin oy oranları ve kazandıkları sandalye sayısı şöyle:



- DİSİ - yüzde 30,69 - 18 milletvekili



- AKEL - yüzde 25,67 - 16 milletvekili



- Demokrat Parti (DİKO) - yüzde 14,49 - 9 milletvekili



- Sosyal Demokratlar Hareketi (EDEK) - yüzde 6,18 - 3 milletvekili



- Vatandaşların İttifakı - yüzde 6,01 - 3 milletvekili



- Dayanışma Hareketi - yüzde 5,24 - 3 milletvekili



- Çevreciler Hareketi - yüzde 4,81 - 2 milletvekili



- ELAM - yüzde 3,71 - 2 milletvekili




Yine koalsiyon hükümeti kurulacak


Seçim sonuçları, Rum kesiminde yine bir koalisyon hükümetinin kurulacağını gösteriyor. Yeni hükümeti ise zor görevler bekliyor.



Yeni hükümetin, Rum yönetiminin AB'ye taahhütleri çerçevesinde mali krizle ilgili önemli reformlar içeren yasaları parlamentodan geçirmesi ve çözüm müzakerelerinde güçlü siyasi irade gerektiren kararlar alması gerekecek.



Aşırı sağcı ELAM'ın gücünü artırarak meclise girmesi, ülkedeki ekonomik krizin ve Rum tarafında ırkçılığın artmasının sonucu olarak yorumlanırken, siyasi gözlemciler, mecliste ELAM'ın katılımıyla oluşacak yeni düzenin, Rum lideri Nikos Anastasiadis'in çözüm müzakereleri ve mali krizle ilgili önemli kararlar almasına yardımcı olmayacağı görüşünde birleşiyor.




#Güney Kıbrıs
#Seçim
#Koalisyon
8 yıl önce