|

Güney Kore'de halk başkanlık sarayına yürüdü

Güney Kore'de Devlet Başkanı Park ile ilgili ortaya çıkan skandalın ardından protesto gösterileri devam ediyor. Ülkedeki soğuk havaya rağmen yüz binlerce kişi başkanlık sarayına yürüdü.

Yeni Şafak
17:52 - 26/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 14:53 - 26/11/2016 Cumartesi
Diğer

Güney Kore'de Devlet Başkanı Park Guen-hye'nin eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlak veren skandala tepkiler artarak devam ediyor.



Choi ile ilgili skandalın ortaya çıkışının 5. haftasında başkent Seul'de 100 binlerin katılımıyla gösteri düzenlendi.



Sputnik'in haberine göre, gösterinin organizatörleri, soğuk ve karlı havaya rağmen Choi skandalına tepki için yaklaşık bir buçuk milyon kişinin Seul sokaklarını doldurduğunu iddia etti. Emniyet yetkilileri ise gösteriye 260 bin kişinin katıldığını açıkladı. Protestocuların, Başkanlık Sarayı Mavi Ev'in 200 metre yakınına kadar yaklaşmalarına izin verilirken, gösteriye toplumun her kesiminden katılımın olduğu belirtildi.



Seul belediyesinden açıklama

Güney Kore ana muhalefet partisi mensubu Seul Belediye Başkanı'nın, göstericiler için belediyenin tüm imkanlarını seferber ettiği bildirildi. Seul'deki gösteri için hükümetin 25 bin polis memurunu görevlendirildiği açıklandı.



Park'ın istifasını isteyen protestocular, 1 ayı aşkındır her cumartesi Seul'de gösteri düzenliyor.



Park'ın istifası isteniyor

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor. Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.



Park'a destek dibe vurdu

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre, Park'a kamuoyu desteği yüzde 4'e kadar düştü. Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.




#Güney Kore
#Park
#Protesto
#Halk götserisi
7 yıl önce