|

Güvenli bölgede sarımsak hasadı

Suriye’de Fırat Kalkanı harekâtıyla temizlenen bölgelerde normal hayatta dönüş devam ediyor. Suriye halkı Fırat Kalkanı bölgesinde yer alan Cerablus, Çobanbey, Azez ve El- Bab’ta tarım alanlarını ekti. Teröristlerden temizlenen Çobanbey’de çiftçilik yapan Nidal Cevizci ilk hasatları olan sarımsakları topladıklarını ve Türkiye’nin aracılığıyla ürünlerini Ortadoğu’daki ülkelere satmak istediklerini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:28 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Güvenli bölgede sarımsak hasadı
​Güvenli bölgede sarımsak hasadı

TSK’nın Özgür Suriye Ordusu’yla ortaklaşa gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekâtıyla terör örgütlerinden temizlenen bölgelerde normal hayata dönüş devam ediyor. Cerablus, Çobanbey, Azez ve El- Bab’taki tarım alanlarını eken çiftçiler ilk ürünlerinin hasatlarını yapmaya başladı. Güvenli bölgede yer alan Çobanbey’de çiftçilik yapan Nidal Cevizci yaşadıklarını ve ilk hasatlarını Yeni Şafak’a anlattı.

HAYATIMIZA
DEVAM EDİYORUZ

Türkiye’nin her konuda Suriye halkının yanında durduğunu ve desteklediğini söyleyen Cevizci, “Fırat Kalkanı Harekatı ile huzur bulduk. Yeniden hayata umutla bakmaya başladık. Çobanbey’de çiftçi olarak hayatıma devam ediyorum” dedi. Harekat kapsamında DEAŞ’tan temizlenen ilk bölgenin Cerablus olduğunu hatırlatan Cevizci, “Bu bölgede en çok fıstık, mercimek, buğday, arpa yetişir. Çobanbey’e doğru geldikçe de aynı ürünler olur. Azez’e doğru ise ağaç ürünleri azalır, zeytin ağaçları artar, patates, mercimek, buğday, arpa çörek otu yetiştirilir. El-Bab bölgesinde ise sarımsak, buğday, mercimek, zeytin ağaçları olur. Operasyon sonrasında bu ürünleri yeniden yetiştirmeye başladık” diye konuştu.

REJİME GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ

Bölgede yetişen ürünlerden ilk önce sarımsağın olduğunu ve hasadının yapıldığını söyleyen Cevizci, “Bölge halkının ihtiyacından daha fazla sarımsak toplandı. Ürünler dışarı çıkamadığı için çok düşük fiyata satılıyor. Çiftçinin de büyük masrafı oldu. Sınır kapalı olduğu için el altından bazı kişiler çok uc uza alarak Esed rejimine satıyor. Bundan rahatsız oluyoruz. Emeğimizin katil rejime gitmesini istemiyoruz” şeklinde konuştu. “Türkiye’nin kapılarını ürünlerimizi üçüncü ülkelere satmak için bize açmasını istiyoruz” diyen Cevizci, “Çünkü topraklarımız çok verimli ve birkaç kez hasat ediliyor. Ürünlerimiz elimizde kalacak. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Türkiye üzerinden başka ülkelere satabilirsek bize çok destek olmuş olur” dedi. Türkiye’deki çiftçilere zarar verilmesini istemediklerini vurgulayan Cevizci, “Bize gümrük kapıları açması yeterli olur. Ürünlerimizle öncelikle Irak ve diğer Arap ülkelerine açılmak istiyoruz” dedi. Cevizci, Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tohum ve ilaç desteği verdiğini söyledi.

#Güvenli bölge
#Sarımsak
7 yıl önce