|

Halep yalnız değil

Suriye’nin Halep kentinde Esed rejimi ve Rus güçlerinin gerçekleştirdiği katliamlar birçok ülkede protesto edildi. ABD, Fransa, İngiltere, İsveç, Hollanda, Fas, Lübnan ve Filistin’de sokaklara dökülen yüzlerce kişi Halep halkına yönelik bombardımanı kınayarak “Halep yanıyor biz yanıyoruz”, “Suriye halkı yalnız değildir”, “İnsanlığınız nerede” yazılı dövizler taşıdı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 2/05/2016 Monday
Güncelleme: 00:33 - 2/05/2016 Monday
Yeni Şafak
Hollanda
Hollanda

ABD'nin başkenti Washington'da Beyaz Saray önünde Esed rejimi ve Rus güçlerinin Suriye'nin Halep kentinde günlerdir yoğun şekilde devam eden hava saldırıları protesto edildi. Aralarında Suriye kökenli ABD vatandaşlarının da bulunduğu çok sayıda kişi, “Halep yanıyor biz yanıyoruz”, “Suriye halkı yalnız değildir” yazılı dövizler açtı. Mumlarla “Halep'i kurtarın” yazan gruptakiler, “Suriye çok yaşa”, “Özgür Suriye” şeklinde sloganlar attı. Protestoculardan Meryem Ebu Cezalp, yaptığı açıklamada, rejim ve Rus uçaklarının saldırılarıyla Halep'in harabeye döndüğünü belirterek, “Dünya olup bitenleri izlemekle yetiniyor. Halep'te ilk kez cuma namazı kılınmadı, oradaki Müslümanlar için çok acı verici” dedi.



Sivilleri bombalamayı durdurun

Tunus'ta Halep'e destek protestosu düzenleyen bir grup, Halep halkına yönelik bombardımanları kınadı ve uluslararası kuruluşlara sessiz kalmama çağrısı yaptı. Gösteriye katılanlar, yıkılan binalar altındaki Haleplilerin fotoğraflarını taşıdı. Diktatörlerin silahıyla toplu kıyıma uğrayan Suriye halkına destek mesajı vermek için gösteri düzenlediklerini belirten Uluslararası İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rim Hamdi, “Suriye halkı, soykırıma, ambargo ve açlığa maruz bırakılırken uluslararası kuruluşlar nerede?” diye sordu. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta toplanan bir grup aktivist, “Halep yanıyor”, “Esed Halep'i yakıyor” “Suriye'yi kurtarın”, “Sivilleri bombalamayı durdurun” yazılı dövizler ile Halep'te sivillere yönelik gerçekleştirilen katliamı simgeleyen kırmızı bayraklar taşıdı.





İNSANLIĞINIZ NEREDE?

Fas'ın Kazablanka kentinde Halep halkının maruz kaldığı “soykırımı” kınamak amacıyla sessiz gösteri yapıldı. Gösterinin organizatörlerinden Said Cenah da Halep'teki katliamların modern tarihte bir benzerinin olmadığını ifade etti. Cenah, “Tüm dünyaya ve insanlığın vicdanına sesleniyor ve artık yeter diyoruz. Şehitlerden yükselen kokular dağları bile ağlattı. Sizin insanlığınız nerede?” ifadesini kullandı. Gazze'de de Suriyeli Aileler Topluluğu'nun düzenlediği gösteride, uluslararası toplumdan Halep'e yönelik hava saldırılarının sona ermesi için harekete geçmesi talep edildi. Hollanda, İsveç, İngiltere ve Fransa'da yaşayan Suriyeliler de Rusya'nın Halep'te gerçekleştirdiği hava saldırılarını protesto etti.



ARAP BİRLİĞİ TOPLANIYOR

Arap Birliği'nin, Suriye'nin Halep kentindeki saldırıları görüşmek üzere çarşamba günü daimi temsilciler düzeyinde olağanüstü toplanacağı bildirildi. Öte yandan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Filistin'deki Hamas hareketi, Suriye rejimi ve Rus güçlerinin hava saldırılarını kınadı.



Kudüs Hastanesi'nden dünyaya mesaj

Geçtiğimiz günlerde Esed rejiminin bombardımanında yıkılan Halep'teki Kudüs Hastanesi'nde çalışan sivil savunma ekipleri de “Halep yanıyor” yazılı pankartlarla dünya çapındaki gösterilere destek verdi. Hastane önünde toplanan çalışanlar dünyaya “Siviller öldürülüyor”, “Halep'i kurtarın” diye seslendi.







#Halep
#Esed
#Suriye
8 years ago