|

Hamaney: ABD'ye güvenemeyiz

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesine nükleer programı nedeniyle konan uluslararası yaptırımların kaldırılmasına temkinli yaklaştı. Hamaney, "Kibirli ülkeler sözlerini yerine getirmezler. Özellikle de ABD."dedi.

Yeni Şafak
14:00 - 19/01/2016 Salı
Güncelleme: 14:41 - 19/01/2016 Salı
Diğer

Ayetullah Ali Hameney, İran'ın hala ABD'ye güvenemeyeceğini söyledi. Hamaney, İran Devlet Televizyonu'ndan yayımlanan açıklamasında, "Kibirli ülkeler sözlerini yerine getirmezler. Özellikle de ABD." dedi.



BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İran'ın dini lideri, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi de, ABD karşısında temkinli olması ve karşı tarafın da nükleer anlaşma ile ilgili koşullarını yerine getirdiğine dikkat etmesi yolunda uyardı.



ABD iki gün önce, Ekim ayındaki balistik füze denemesi nedeniyle İran'a yeni yaptırımlar uygulamaya başlamış, İran bu kararı kınamıştı. Yeni yaptırımlar uyarınca, İran'ın balistik füze programıyla bağlantılı 11 kişi ve kurum ABD bankacılık sitemini kullanamayacak.



İran'a ilk etapta 32 milyar dolar


Öte yandan, İran Merkez Bankası Başkanı Veliyullah Seyf de, 2006'dan bu yana uygulanan yaptırımların kalkması ile dondurulan 32 milyar dolarlık hesaplarının kendilerine aktarılma sürecinin sürdüğünü söyledi.



Yaptırımların kalkması ile İran'ın ilk etapta uluslararası finans kuruluşlarında dondurulmuş olan ve 100 milyar dolar civarındaki yatırım aracı ve nakti serbest bırakılacak.



İran'ın günlük 1 milyon 100 bin varil dolayındaki ham petrolünü ilk aşamada 500 bin, sonrasında da 500 bin varil daha arttırması bekleniyor.



Tahran yönetiminin Airbus'tan 114 yolcu uçağı almaya hazırlandığı da bildiriliyor.






#abd
#iran
#yaptırımlar
#hamaney
8 yıl önce