|

İran ve Arabistan arasında 'Hariri' atışması

Lübnan Başbakanı Hariri'nin istifası, Riyad ile Tahran yönetimleri arasında karşılıklı atışmalara yol açtı. İran, istifanın "açık bir Suudi Arabistan kararı" olduğunu savunurken S. Arabistan ise "İhanet ve düşmanlığın ellerinin kesilmesi gerek" yorumunu yaptı.

Yeni Şafak
19:51 - 4/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 23:21 - 4/11/2017 Cumartesi
AA
Saad Hariri
Saad Hariri

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifası, Suudi Arabistan ile İran yönetimleri arasında karşılıklı atışmalara neden oldu.

Suudi Arabistan Körfez-Arap İşleri Devlet Bakanı Samir es-Sebhan Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "İhanet ve düşmanlığın ellerinin kesilmesi gerek." ifadesini kullandı.

Buna karşılık İran Dışişleri Bakanı Müsteşarı Hüseyin Şeyhulislam, istifanın arkasında ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın bulunduğunu, Lübnan ve bölgedeki tansiyonu yükseltmeyi amaçladıklarını belirtti.

"Hariri'nin istifasını Lübnan'dan yapmasını temenni ediyoruz"

İran'ın Mehr haber ajansının açıklamalarını aktardığı Şeyhulislam, "İstifa, Hizbullah'la yüzleşmek için alınmış açık bir Suudi Arabistan kararıdır. Lübnan halkının onuruna saygı duyuyorsa ve onu korumak istiyorsa Hariri'nin istifasını Lübnan'dan yapmasını temenni ediyoruz, başka bir ülkeden değil." dedi.

Suudi Arabistan Körfez-Arap İşleri Devlet Bakanı Sebhan, "
Hizbullah'ın uygulamaları karşısında Lübnan hükümetinin sessizliğinden şaşkınlık duyduğu
" şeklindeki açıklamasından 2 gün sonra salı günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Hariri ile bir araya gelmişti.
  • Hariri, kurduğu hükümetin Aralık 2016'da meclisten güvenoyu almasının üzerinden 1 yıl geçmeden bugün istifa ettiğini açıklamıştı. Konuşmasında "Hizbullah ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını belirten Hariri, "kendisine yönelik de bir suikast olabileceği endişesi taşıdığını" söylemişti.

Hariri'nin kurduğu 30 sandalyeden oluşan ulusal birlik hükümetinde Hizbullah örgütünün de 2 bakanı bulunuyordu.

#İran
#İstifa
#Lübnan
#Saad el-Hariri
#Suudi Arabistan
6 yıl önce