|

Haritalar aslına dönecek

Türkiye, Suriye kuzeyindeki pek çok bölgede varlık gösterirken, harekâtlar için NATO haritalarının kullanılması yer isimleriyle ilgili pek çok soruna yol açıyor. Oysa yüzlerce yıl Osmanlı yönetiminde kalan bölgeye yönelik bol miktarda Türkçe harita bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/10/2017 Cuma
Güncelleme: 02:00 - 20/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
İdlib’e de giren Mehmetçik, Türkiye’nin Suriye’deki varlığını perçinledi.
İdlib’e de giren Mehmetçik, Türkiye’nin Suriye’deki varlığını perçinledi.

Azez-Cerablus-Bab üçgenine yönelik Fırat Kalkanı Harekâtı sonrası İdlib’e de giren Mehmetçik, Türkiye’nin Suriye’deki varlığını perçinledi. Fırat Kalkanı bölgesinde 22 ayrı üs kurarak buraya yüzlerce asker yerleştiren TSK, İdlib’de de birçok noktaya konuşlandı. Ancak harekâtlarda hâlâ NATO haritalarının kullanılıyor olması, özellikle yer isimlerine ilişkin pek çok soruna yol açıyor. Yüzlerce yıl Osmanlı idaresinde kalan bölgeyle ilgili gerek beşeri gerekse de coğrafi açıdan hazırlanmış birçok Osmanlı haritası bulunuyor. Üstelik bu haritalarda bölge isimleri Türkçe. TSK’nın bundan sonra NATO haritaları yerine bölgelerin Türkçe isimlerinin kullanıldığı yeni haritaları kullanacağı belirtiliyor.

BARAKAT DEĞİL ‘BEREKET’

Suriyelilerin “Kal’a Saman” dediği tarihi Saman Kalesi bu haritalarda orjinal isminde kullanılacak. Tarihi kale, NATO haritalarında ‘Straw Castle’ olarak geçiyor. Afrin’e hakim konumda olan ve TSK’nın İdlib harekatı kapsamında yerleştiği Bereket Dağı da yeni haritalara orijinal isminde geçecek. Suriyelilerin ‘Cebel Bereke’ dedikleri bölge, NATO haritalarında ‘Barakat Hill’ olarak geçiyor.


RAİ DEĞİL ‘ÇOBANBEY’

Fırat Kalkanı merkezlerinden biri olan Azez’in, Osmanlı’da kullanılan şekliyle haritalarda ‘Aziz’ yapılması da gündemde. Bu beldeye, kullanılan haritalarda “Az’az” deniliyor. Bu tür değişiklikler Türkmen nüfusun yoğun olduğu kuzey bölgelerinde çok daha ağır ölçüde yapıldı. Yüzde 90’ı Türkmenlerden oluşan Çobanbey’in tarihi ismi Batılılar tarafından ‘Er Rai’ olarak haritalara yansıdı. Çobanbey’in ÖSO-TSK tarafından kurtarılmasının ardından yabancı haber ajansları “Rai’nin DEAŞ’tan kurtarıldığı” yönünde haberler yapmıştı. Ancak buranın yüzlerce yıllık ismi olan Çobanbey, Fırat Kalkanı’nın başarıyla sonuçlanmasının ardından tekrar kullanılmaya başlandı.

YENİDEN ‘CİNDERESİ’

Türkiye’nin yeni dış polita perspektifine uygun hazırlanan yeni askeri haritalar sadece Halep kuzeyi ve İdlib’le sınırlı değil. PKK’nın Afrin çevresinde işgal ettiği Cinderes de TSK’nın yeni haritalarına orjinal isminde, yani ‘Cin Deresi’ olarak geçecek. Afrin’de gerek İngilizlerin gerekse de Baas yönetiminin unutturduğu, PKK işgaliyle de tahrif edilen bölge isimleri bu haritalarda eski halleriyle yer alacak.

#Harita
#Ortadoğu
#Türkiye
#Irak
#İran
7 yıl önce