|

Haşdi Şabi ve PKK’lılar geldi

Iraklı bazı kaynaklara göre Kerkük saldırısı, Tahran güdümlü Şii Haşdi Şabi milislerinin Kerkük'e girmesine zemin hazırlayacak. Bu durumda Kerkük'te ciddi manada mezhep krizi tırmanacak.

Yeni Şafak
04:00 - 22/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 04:31 - 22/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Bunu doğrulayan gelişme, DAEŞ saldırısının sürdüğü saatlerde, komşu ilçe Tuzhurmatu'da bulunan Haşdi Şabi güçlerinin 'olaylara müdahale etmek üzere' Kerkük'e doğru yola çıkması oldu. Sayıları 9 bini bulduğu belirtilen milislerin kente girişlerine bir süredir Barzani yönetimi izin vermiyordu. Kerkük'e Şii milislerin girmesi halinde Barzani'ye bağlı KDP'li Peşmergelerle İrancı milislerin çatışabileceği belirtiliyor. Kentin güvenliğini DAEŞ krizi başgösterdiğinden beri Peşmergeler sağlıyor.



KYB'DEN TERÖRE DAVET


Aynı zamanda İran'la iyi ilişkilere sahip Celal Talabani'nin Partisi KYB'ye bağlı Peşmergeler de şehirde aktif durumda. İddiaya göre KYB güçleri, DAEŞ saldırısı sonrası PKK'dan yardım isteyerek çok sayıda militanın şehre girmesini istedi. Bu talep sonrası bazı PKK'lıların dün öğleden sonra Kerkük'e gittiği öğrenildi.



KENT BARUT FIÇISI


Barzani'ye bağlı Peşmergeler ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin merkezi Erbil'den destek kuvvet istedi. Hem iki ayrı Peşmerge grubu hem Şii Haşdi Şabi hem de PKK'lıların bulunduğu Kerkük'ün adeta patlamaya hazır barut fıçısına döndüğü bildiriliyor.



#Haşdi Şabi
#Kerkük
#DAEŞ
8 yıl önce