|

Hep ‘özerklik’le başlarlar

Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin (IKBY) korsan referandum girişiminden sonra gözler, Suriye’de yuvalanan terör gruplarına çevrildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:17 - 27/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Suriye Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Abdurrahman Mustafa
Suriye Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Abdurrahman Mustafa

ABD desteğiyle işgal ettiği bölgede terör örgütü PKK/PYD, 22 Eylül’de mahalle ve nahiye düzeyindeki temsilcilerini seçti. 3 Kasım’da da kasaba ve bölgelerin icra konseylerini seçmeye hazırlanıyor. Gasp ettikleri alanlarda ilk etapta özerk bir yapı oluşturan terör grupları, 9 Ocak’taki son aşamada ise her bir kanton için ayrı meclis belirleyecek. PKK aynı gün, tüm kantonlardan sorumlu olacak üst parlamentonun üyelerini de seçecek. Suriye’yi bölmeye çalışanların daha önce Irak’ta da ilk önce ‘özerklik’ diyerek harekete geçtiğini hatırlatan Suriye Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Abdurrahman Mustafa, “Bu girişim özerklik diye başladı. Daha sonra ise bağımsızlık referandumu adıyla karşımıza dikildi. Irak’ta Türkmen kenti Kerkük, özel bir statüye sahipti ama onu da referanduma dahil ettiler. Benzer bir girişim Suriye’de de başlamak üzere” dedi.

DAHA TEHLİKELİ
Suriye’de olası bir özerklik girişiminin hem Türkmen hem de Arap nüfusun yaşadığı bölgeleri kapsayacağına işaret eden Mustafa, “Suriye’deki durum Irak’tan daha tehlikeli. PYD'yi, ABD ciddi şekilde destekliyor. 22 Eylül’de temelleri atılan ve Irak referandumuyla birlikte diğer grupların da umut bağladığı bir özerklik girişimi, Türkiye’nin milli güvenliği için de önemli bir tehdittir. ABD destekli teröristler burada demografik yapıyı da değiştirdi. Fırat Kalkanı ile terör koridoruna hançer sokan TSK’nın daha kapsamlı bir operasyon düzenlemesi gerekiyor. Özerkleşme görünümlü devletleşme projesinin tamamen engellenmesi lazım” diye konuştu.

#Irak
#Öerklik
#IKYB
7 yıl önce