|

Her güne yeni bir suçla uyanıyoruz

Batı Şeria'da Filistinlilere ait evin Yahudi yerleşimciler tarafından ateşe verilmesi sonucu Ali Devabişe isimli bebeğin hayatını kaybetmesi üzerine Filistin Devlet Başkanı Abbas: "Kesinlikle sessiz kalmayacağız. Suç dosyası hazırlıyoruz. Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne göndereceğiz. Bizi hiçbir şey durduramayacak" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
14:54 - 31/07/2015 Cuma
Güncelleme: 12:03 - 31/07/2015 Cuma
AA

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Batı Şeria'da Filistinlilere ait evin Yahudi yerleşimciler tarafından ateşe verilmesi sonucu Ali Devabişe isimli bebeğin hayatını kaybetmesi ve İsrail'in işlediği diğer suçlarla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) teslim etmek üzere bir dosya hazırladıklarını söyledi.



Ramallah'taki Devlet Başkanlığı konutunda basın mensuplarına açıklama yapan Abbas, "Yahudi yerleşimcilerin suç siciline bir yenisi daha eklendi. İsrail, yerleşim faaliyetlerini teşvik ederek, Batı Şeria ve Kudüs'ün her yerinde konut inşasına izin vererek yerleşimcileri bu eylemler konusunda cesaretlendiriyor" dedi.



Suç ve ihllallere günlük kayıt


İsrail'in suç ve ihlallerinin günlük kaydını tuttuklarını, "her gün bir yeni suçla uyandıklarını" belirten Abbas, bunların, sorumluluğu İsrail'e ait "savaş ve insanlık suçları" olduğunu kaydetti. "Kesinlikle sessiz kalmayacağız. Suç dosyası hazırlıyoruz. Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne göndereceğiz. Bizi hiçbir şey durduramayacak" diyen Abbas, Yahudi yerleşim birimleri ve işgal devam ettiği sürece bu tür eylemlerin süreceğini de ifade etti.



"İsrail isteseydi engellerdi"


İlk olarak, defalarca talep etmelerine rağmen hiçbir bir adım atmayan ve önlem almayan İsrail hükümetine, ikinci olarak uluslararası topluma bu suçlara engel olmaları çağrısında bulunduklarını söyleyen Abbas, özellikle ABD'nin bu tür eylemler karşısında sessiz kalmasını eleştirdi. Abbas, "İsrail isteseydi bu eylemleri engellerdi" ifadesiyle, yerleşimcilerin İsrail yönetimi tarafından korunduğunu da vurguladı.



Saldırı, yerleşim faaliyetleriyle bağlantılı


Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat da yaptığı yazılı açıklamada, bir bebeğin ölümüyle sonuçlanan saldırının onlarca senedir İsrail hükümetinin Yahudi yerleşimcilerin suçlarını görmezden gelmesinin neticesi olduğunu belirterek, saldırıyı, "bir bebeği hedef alan vahşi bir suikast" sözleriyle nitelendirdi.



İsrail hükümetinin, dün Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yüzlerce yeni konut inşasına onay vermesiyle bu sabah düzenlenen saldırı arasında doğrudan bağlantı olduğunu savunan Ureykat, İsrail hükümetinin, Yahudi yerleşimcileri ve ırkçılığı temsil ettiğini savundu.



Öte yandan Filsitin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, Filistin yönetiminin bu sabah düzenlenen saldırı ile Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri ele almak üzere acil toplantı kararı aldığını açıkladı.



Yahudi yerleşimcilerin, Nablus kentinin güneydoğusundaki Duma beldesinde Filistinlilere ait evi ateşe vermesi sonucu Ali Devabişe isimli bir bebek hayatını kaybetmiş, anne ve babası ise yaralanmıştı.



#Nablus
#Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas
#Ramallah
9 yıl önce