|

Her yeri boşalttılar

Bağdat’ın, “İşgal ettiğin yerleri hemen boşalt” ültimatomunu dinlemeyen Barzani’ye yönelik başlattığı operasyon sürüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:09 - 18/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Irak ordusu ve İran destekli Haşdi Şabi milislerinin katıldığı harekâtta ilk gün Kerkük’te kontrol sağlandı.
Irak ordusu ve İran destekli Haşdi Şabi milislerinin katıldığı harekâtta ilk gün Kerkük’te kontrol sağlandı.

Irak ordusu ve İran destekli Haşdi Şabi milislerinin katıldığı harekâtta ilk gün Kerkük’te kontrol sağlandı. Kerkük’ü hemen terk eden Peşmerge güçleri, işgal altında tuttuğu Ninova, Tuzhurmatu, Tazehurmatu, Celavla, Cabbara, Sadiyye, Karatepe, Rabia, Sincar, Mahmur ve Kifre’den de çekildi. Kerkük’te IKBY tarafından işgal edilen petrol alanları da tamamıyla Bağdat yönetimine geçti. Irak Petrol Bakanlığı, tesislerde görev yapacak personelin bir an önce atanacağını bildirdi.

SİNCAR’A OPERASYON

Irak ordusunun Musul’un Kayyara kasabasından Mahmur’a hareket ettiği gören Peşmerge, buradaki tüm devlet kurumlarını boşaltarak kayıplara karışırken, Haşdi Şabi’nin gelmesinden tedirgin olan bazı Kürt aileler de yaklaşık 60 km uzaklıktaki Erbil’e doğru yollara düştü. DEAŞ’tan bir süre önce temizlenen Tel Afer’in batısında bulunan Sincar’da da benzer durum yaşandı. Ezidilerin müdahale ettiği ilçede resmi kurumlardaki Barzani yanlıları kovuldu. Şimdi gözler 2014 Ağustos'undan beri PKK işgalinde bulunan Sincar Dağı'na çevrildi. Örgütün ‘ikinci Kandil’ yapmaya uğraştığı Sincar Dağı'na operasyon bekleniyor. İran’ın Kuzey Irak’a açılan kapılarına yönelik operasyon düzenlendiği iddiası ise yalanlanırken Bağdat güçlerinin, Irak’ın Suriye sınırındaki Semelka ve Yarubiye kapısına yöneldiği öğrenildi. Bu arada karmaşayı fırsat bilen terör örgütü DEAŞ, Kerkük’ün batısında iki köyü ele geçirdi. Havice’den kaçan gruptan oldukları öğrenilen DEAŞ’lılar, Kerkük’ün 45 km batısındaki el-Milh ve et-Tuveyliğa köylerine saldırdı.

  • Hendek telaşı
  • Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin Kerkük kentinin tamamında kontrolü sağlamasının ardından Peşmerge, Erbil-Kerkük karayolu üzerinde hendek kazmaya başladı. Kazılan hendeğin gerisinde mevzilenen Peşmerge güçleri, Irak ordusu ile Haşdi Şabi’nin Erbil’e ilerlemesini istemiyor. Barzani’ye bağlı güçlerin, Erbil’den yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan kontrol noktalarındaki tahkimatını güçlendirdiği ve yol boyunca konuşlandıkları görüldü.
#Irak
#Musul
#Kerkük
6 yıl önce