|

Herkes Türkiye’yi istiyor

Haneş Aşireti’nin önde gelen isimlerinden Hammadi el-Haneş, Şii milislerin katliam tehdidine karşı Musul halkının operasyonda Türkiye’nin mutlaka yeralmasını istediklerini söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2016 Pazar
Güncelleme: 23:54 - 22/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Musul'u DAEŞ'ten kurtarma adına başlatılan operasyon oldukça yavaş ilerliyor. Irak ordusu son olarak kentin güneydoğusundaki Hemdaniye ilçesi ile kuzeydoğudaki Bertilla kasabasını örgütten geri aldı. Çoğunlukla Hristiyanların yaşadığı Hemdaniye ilçesinin merkezi Karakuş'ta hakimiyet tamamıyla sağlanırken, halkı Hristiyan ve Ezidilerden oluşan Bertilla kasabası da kontrol altına alındı. Musul çevresindeki köylerden bölge halkının kaçışları ise sürüyor.



Irak'taki Haneş Aşireti'nin önde gelen isimlerinden Abdi Hammadi el-Haneş, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasının Şii milislerin kentte Sünni halkı hedef alacak olası saldırıları üzerinde caydırıcı etki yapacağını söyledi. Haneş, “Musul halkı, aşiretler de dahil toplumsal ve ulusal tüm kesimleriyle Türkiye'nin Musul operasyonunda yer almasını istiyor ve bundan memnuniyet duyuyor. Çünkü Şii milisler böyle bir gücü görmeleri durumunda, Musul'daki Sünni halkı hedef alacak mezhep temelli muhtemel saldırılarını azaltacaktır” dedi.





Türkiye'nin Başika'da eğittiği güçlerin kente girmesinin önemine vurgu yapan Henaş, şunları söyledi:


“Sünni halk, daha önce Enbar'ın Felluce ve Halidiyye ilçelerinde yaşananlar nedeniyle Musul'un kurtarılması operasyonunda Şii Haşdi Şabi'nin yeralmasından derin endişe duyuyor. Salahaddin ilinin Tikrit ve Beyci ilçelerinin kurtarılmasına yönelik operasyonlarda da bölgedeki Sünniler sözkonusu milisler tarafından öldürülmüş, tutuklanmış ve malları yağmalanmıştı. Haşdi Şabi'nin Musul'a girmesini istemiyoruz. Ankara-Bağdat gerilimi Musul'un çıkarına değil. Bağdat hükümetinin de katıldığı Türkiye'ye karşı bu medya bombardımanı nedir? İlk önce Kasım Süleymani'ye (İran Devrim Muhafızları Komutanı) karşı çıksınlar. Irak hükümeti neden terör örgütü PKK'nın Sincar'a girmesine izin veriyor da terör tehdidi altındaki Müslüman ve düzenli devlet güçlerinin Musul'u ve diğer kentleri kurtarma operasyonunda yeralmasına karşı çıkıyor?”





#Haneş Aşireti
#Sünniler
#Ortadoğu
7 yıl önce