|

Hırvatistan'dan Türkiye açıklaması

Hırvatistan, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye kararına karşı uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, "Müzakereleri dondurma kararı AB'nin çıkarına değil" ifadeleri kullanıldı.

Yeni Şafak
14:50 - 25/11/2016 Friday
Güncelleme: 15:59 - 25/11/2016 Friday
Yeni Şafak
Avrupa Parlamentosu, dün Türkiye-Avrupa müzakerelerinin dondurulması kararını oyladı.
Avrupa Parlamentosu, dün Türkiye-Avrupa müzakerelerinin dondurulması kararını oyladı.

Hırvatistan, Avrupa Parlamentosu'nun dün oyladığı "Türkiye ile müzakereler dondurulmalı" kararına ilişkin Avrupa'yı uyardı. Hırvatistan'dan yapılan açıklamada, "Müzakereleri dondurma kararı AB'nin çıkarına değil" ifadeleri yer aldı.



"Ne Slovenya'nın ne Hırvatistan'ın ne de AB'nin çıkarı
na"


Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Davor İvo Stier, Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye ile üyelik müzakerelerini geçici bir süre dondurmayı tavsiye eden kararıyla ilgili, "Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması, ne Slovenya'nın ne Hırvatistan'ın ne de AB'nin çıkarınadır." ifadelerini kullandı.



Slovenya'nın başkenti Ljubljana'ya yaptığı ziyaret kapsamında mevkidaşı Karl Erjavec ile bir araya gelen Stier, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, AP'nin Türkiye hakkındaki kararını değerlendirdi.



"Dengeli bir duruş gerekli"


AB ile Türkiye arasındaki yapıcı ilişkilerin korunması gerektiği konusunda Sloven mevkidaşı ile hemfikir olduklarını söyleyen Stier, "Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması ne Slovenya'nın ne Hırvatistan'ın ne de AB'nin çıkarınadır. Bize Ankara'ya karşı dengeli bir duruş gerekli." diye konuştu.



Hırvatistan Haber Ajansının (HINA) haberine göre, Stier-Erjavac görüşmesinde ayrıca ikili ilişkiler ve sığınmacı krizi ele alındı. Stier'in, ziyareti kapsamında Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile de görüşeceği bildirildi.



  • Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005'te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını öngören karar tasarısını dün onayladı. Onaylanan karar tasarısının hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor. AP Genel Kurulunda salı günü görüşülen ve bugün oylanan tasarı 37'ye karşı 479 oyla kabul edildi. Oylamada, 107 üye çekimser görüş bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Parlamentosunun Türkiye kararına ilişkin bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:



"Eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kurusıkı tehditlerden ne ben anlarım ne bu millet anlar, bunu da bilesiniz"





#Hırvatistan
7 years ago